Foto: Nova.rs

U Gornjem Milanovcu je pre mesec dana umesto na mazut, počela sa radom kotlarnica na biomasu. Govoreći o značaju izgradnje ove kotlarnice, gradski čelnici su istakli da time opština Gornji Milanovac rešava višedecenijski problem zagađenja vazduha. Ali, građani su poslednjih dana na društvenim mrežama počeli da se pitaju da li je dim koji iz nje izlazi bezopasan ili ne.

Merne stanice su u poslednje vreme pokazivale da je vazduh u Gornjem Milanovcu kategorisan kao zagađen. Stanovnike je posebno zabrinuo i dim iz gradske toplane. I to ekološke, jedne od prvih u Srbiji koja koristi biomasu.

Građani su počeli da se žale na vazduh, a na društvenim mrežama su se pojavili snimci gustog dima koji izlazi iz dimnjaka kotlarnice.

Zbog toga ovog jutra kotlarnica nije ni uključena. Istog dana, kako smo zabeležili, mašine su pretovarile biomasu. Stara je zamenjena novom.

PROČITAJTE JOŠ

“Viđala sam i crni i beli dim. I štipa za oči. Niko ništa ne priča”, kaže prodavačica sa gradske pijace koja se nalazi preko puta ove kotlarnice.

Slično misle u ostali građani ovog grada.

Ali, umesto odgovora nadležnih, odgovor je stigao od SNS.

Opštinska organizacija SNS u Gornjem Milanovcu odbacila je navode da nova toplana na biomasu u tom gradu zagađuje vazduh. U saopštenju se navodi da je izgradnju kotlarnice na biomasu finansirao privatni partner, a izgradnju toplovoda Vlada Srbije.

Međutim, u tom saopštenju nije dat odgovor na pitanje koje je Kristina Milošević iz stranke Zajedno javno uputila. Zašto se pojavljuje tolika količina dima, i da li je on bezopasan.

“Ono što ne može da se opovrgne, jeste da mi već danima imamo gusti dim koji iz ove kotlarnice izlazi. I ceo grad je obavijen tim dimom. Građani se žale danima, a ovo traje već mesec dana. Niko se iz opštine ne oglašava. Ono što smo mi čuli jeste da je to bela para koja nastaje prilikom isparavanja te bio mase. Međutim, svi znamo šta je para a šta je dim”, kaže Kristina Milošević.

Kotlarnica na biomasu i gas, svečano je otvorena pre mesec dana. Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović je tada naglasila da Milanovčani od sada mogu da budu spokojni što se tiče aerozagađenja koje su uzrokovale kotlarnice na mazut. Radi se o projektu koji se realizuje kroz javno-privatno partnerstvo.

BONUS VIDEO Zagadjenje vazduha-sezonski ili konstantni problem? 

Komentari

Svi komentari (0)