Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na Zapadnom Balkanu jeste povećan broj obolelih, potvrdio je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, ali je odbio da komentariše izjave pojedinih austrijskih stručnjaka da je na Balkanu i do 50 odsto stanovištva zaraženo uz ocenu da austrijski stručnjak "sigurno nema validne podatke koji bi mogli da se komentarišu".

Direktorka Instituta „Batut“ Verica Jovanović objasnila je da je na teritoriji Evrope tri miliona potvrđenih slučajeva infekcije Kovid – 19.

„Ukupno u svetu u 207 zemalja gde je registrovana pandemija zaraženo je 16,5 miliona ljudi.  Smrtnih ishoda je bilo ukupno 650 hiljada, od toga 202,6 hiljade u Evropi. Podaci Evropskog centra za kontrolu zaraznih bolesti – za zemlje u okruženju su sledeći: Severna Makedonija – 10 214, BiH – 10 498, Hrvatska – 4881, Albanija – 4880, Crna Gora – 2893. Te ukupne brojeve treba dovesti u kontekst broja stanovnika i dinamiku broja zaraženih. Trenutno najbrže raste broj zaraženih u Rumuniji“ navela je ona.

Da podsetimo, Franc Alerberger, direktor Agencije za zdravlje i sigurnost hrane Austrije upozorio je da su službene brojke o broju zaraženih koronavirusom na Balkanu u stvarnosti do deset puta veće od prikazanih.

On ne veruje službenim podacima o epidemiološkom stanju na Balkanu, tvrdeći da su brojke mnogo veće, a da u pojedinim zemljama stopa infekcije doseže 50 posto.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare