Glavna autobuska stanica i glavna železnička stanica u Nišu sele se nadomak Aerodroma, najavile su danas gradske vlasti.

V.d. direktora Zavoda za urbanizam u Nišu Ivan Grmuša je rekao da će se izmenom planske dokumentacije omogućiti preseljenje Glavne autobuske stanice na mesto pored Bulevara heroja sa Košara, a preseljenje Glavne železničke stanice na stanicu „Crveni krst“.

Posle preseljenja Glavne autobuske i Glavne železnička stanica u blizinu Aerodroma, „na jednom mestu imaćemo sva tri vida saobraćaja“, rekao je Grmuša.

Rukovodstvo Niša je danas posetilo gradilište novog trga kod Beogradske kapije, a Grmuša je kazao da se u okviru tog posla planira i rekonstrukcija Ulice Đuke Dinić.

Ta ulica biće „zona sa ograničenim režimom saobraćaja i sa puno lokala, restorana i zelenila, kao što je to sada Kazandžijsko sokače. Izmenom planske dokumentacije, u dogovoru sa ‘Tržnicom’, biće uvedena nova pravila gradnje, odnosno pravila arhitektonskog izgleda. Lokali će dobiti unificirani izgled i podsećaće nas na prethodna vremena“, obećao je Grmuša.

Novi trg bi trebalo da bude završen do novembra ili decembra, tako da će Beogradska kapija posle 50 godina biti dostupna turistima.

Glavna gradska urbanistkinja Lidija Stefanović Nikolić je kazala ;da uređenje platoa ispred Beogradske kapije donosi zatvaranje za saobraćaj dela Ulice Đuke Dinić, a nastavak te ulice biće u posebnom režimu saobraćaja zajedno sa Univerzitetskim trgom, čime će se nadomestiti zatvaranje dela te ulice.

Deo ulice Đuke Dinić u širini parka pretvara se u pešačku zonu, čime će Univerzitetski trg i park ispred Beogradske kapije biti jedinstvena celina, te se širi pešačka zona centralnog gradskog trga“, rekla je Stefanović Nikolić.

Uređenje trga ispred Beogradske kapije koštaće 46,8 miliona dinara koje je obezbedilo Ministarstvo kulture Srbije.

BONUS VIDEO: Glavna autobuska stanica u bloku 42: Nastavak radova ili novo lažno obećanje?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare