Georgi Genov / Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ nr

Direktor poslovnog Udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) Georgi Genov rekao je danas da je za 11. jun zakazana Skupština te asocijacije sa jedinom tačkom dnevnog reda, kako finansijski da preživi taj sektor, posle pandemije.

On je agenciji Beta rekao da je od 110 hotela u Beogradu do sada bilo otvoreno 35, ali da su skoro potpuno prazni, sa možda po jednim gostom i to ne u svima.

„U januaru i februaru ove godine zabeleženi su izuzetno dobri rezultati jer je poseta hotelima u Srbiji bila veća za 20 odsto, uprkos najavama pandemije i određenom broju otkazanih aražmana, i poseta bi sigurno još rasla jer je rasla i u regionu“, rekao je Genov.

Dodao je da bi tom, najugroženijem sektoru sada dosta pomoglo da preživi da je država produžila pomoć u minimalcima za radnike za još bar tri meseca, što bi je koštalo oko deset miliona evra, a da će bez toga gradski hoteli biti prinuđeni da otpuste polovinu zaposlenih.

Prema rečima direktora hotela Radison kolekšen (Radisdon Collection) u Beogradu Aleksandra Vasilijevića očekuje se da hoteli imaju više posla od jeseni, a da su prognoze velikih svetskih lanaca da će se obim poslovanja u tom sektoru kao pre pandemije vratiti tek na proleće 2023. godine.

„Hoteli u Srbiji počeće da posluju od jeseni za kada je Vlada Srbije najavila razvojne mere i niz promotivnih akcija“, ocenio je Vasilijević.

Dodao je da su dosadašnje mere za pomoć privredi radi otklanjanja posledica zdravstvene krize bile mere za preživljavanje.

Pred hotelijerima su, kako je rekao, teški dani, a hoteli koji nemaju rezerve teško će preživeti.

„Ko domaćinski posluje mora da ima rezerve. Mi ćemo te rezerve usmeriti u održanje likvidnosti i konkurisaćemo za kredit kod Fonda za razvoj jer je Vlada Srbije učinila ustupak ovom najpogođenijim sektoru i ublažila kriterijume za kredite“, rekao je Vasilijević.

Prema njegovim rečima gosti iz regiona počeli su da se raspituju za rezervacije, a oživljavanje hotelskog sektora dosta će zavisiti, ne samo od otvaranja granica, već i od brzine uspostavljanja avio-saobraćaja i povratka kongresnog turizma.

„I posle krize 2008. godine bila je slična situacija. Ne mogu svi da prežive. Prevarili su se oni koji su mislili da je otvaranje hotela posao decenije“, rekao je Vasilijević.

Istakao je da je HORES tražio od Vlade Srbije niz olakšica, među kojima je i da se ne plati angažovana snaga za električnu energiju za vreme kada hotel nije radio, ali da ne veruje da će to biti prihvaćeno, osim možda odloženo.

„Nastavićemo da insistiramo na smanjenju poreza na dodatu vrednost (PDV)“, rekao je Vasilijević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram