Foto:Angelos Tzortzinis / AFP / Profimedia

Na brojne vesti o vršnjačkom nasilju i netoleranciji, stiže jedna potpuno drugačija - iz Matematičke gimnazije. Učenici su osmislili aplikaciju kojom žele da svojim vršnjacima izbeglicama olakšaju navikavanje na novo okruženje.

Kada si izbeglica najbolnija stvar je kada se jednog dana probudiš i shvatiš da si izgubio svu slobodu i da ne odlučuješ više ti o svom životu – poruka je glumice Branke Katić. Đaci i profesori u Srbiji prijavili su se da čuju njihove priče i da na dan hodaju u njihovim patikama, prenosi RTS.

Dvojica učenika Matematičke gimnazije osmislila su aplikaciju koja izbeglicama sa Bliskog istoka olakšava učenje srpskog jezika. Planiraju da je prošire i za izbegle iz Ukrajine.

„Aplikacija je zamišljena da izgleda kao Duo lingo i liči na Duo lingo aplikaciju i treba da pruži izbeglicama da nauče osnove srpskog jezika“, objašnjava učenik Matematičke gimnazije Darijo Radojčić.

PROČITAJTE JOŠ

Direktorka Matematičke gimnazije Mirjana Katić ukazuje na to koliko je važno pomoći drugima.

„Imamo učenike i zaposlene koji su zaista oni koji uvek pruže ruku ljudima kada im je to potrebno. Nemojte da zaboravite da je to najbitnije u životu“, ističe Mirjana Katić.

Više od 80 miliona ljudi primorano je da beži iz svojih domova. Istraživanja ne ohrabruju – govor mržnje i ksenofobija među mladima i dalje rastu.

Projekat „U njihovim patikama“ međutim pokazao je da mladi i te kako umeju da pruže podršku onima kojima je potrebna.

„Da povrate vrednosti tolerancije, rodne i svake druge ravnopravnosti, nediskriminatornog pristupa, ne samo u školama nego i izvan škole, u našim porodicama“, poručuje Đurđica Ergić iz Ministarstva prosvete.

„Preduslov za to je da lokalnim devojkama i mladićima svi zajedno omogućimo pristup proverenim podacima i informacijama na osnovu kojih će moći da formiraju svoje stavove. Videli smo tokom prethodnih meseci da ste razvili različite ideje, da ste pokazali kreativnost, a ono što je najbitnije – pokazali ste empatiju „, kaže Stefani Krause, v. d. šefice Predstavništva Agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice u Srbiji.

Za sada 120 dece izbeglica pohađa osnovnu školu, a 44 srednju. Na fakultetu je četvoro.

„Iako je obrazovanje za decu izbeglice jako teško, u Srbiji imamo dobrih primera, i oni brzo po dolasku u Srbiju mogu da pohađaju školu“, dodaje Stefani Krause.

Projekat „U njihovim patikama“ organizovala je Agencija za izbeglice Ujedinjenih nacija, a nagrađeni su i srednjoškolci iz Bujanovca i Sombora.

BONUS VIDEO Izbeglička muka stranu ne bira

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar