Medjunarodni aerodrom Dzon F. Kenedi
Međunarodni aerodrom Džon F. Kenedi Foto:EPA-EFE/JUSTIN LANE

Već skoro dve godine državljani Srbije suočavaju se sa nizom mera pri odlasku u inostranstvo. Neke od država, poput Slovenije, ukinule su sve mere, ali je na većini graničnih prelaza još uvek potrebno priložiti dokumentaciju o izvršenoj vakcinaciji, negativnom testu ili preležanoj bolesti. Zbog toga smo istražili šta je od mera potrebno preduzeti pri putovanju na neke od popularnih turističkih destinacija.

Austrija: Jedan od tri dokaza ili karantin

Državljani Srbije koji žele da odu u Austriju, mogu to uraditi ukoliko prilože, na engleskom ili nemačkom jeziku, dokaz o potpunoj vakcinaciji, dokaz o preležanoj bolesti u prethodnih 180 dana ili negativan PCR ili antigenski test, ne stariji od 72, odnosno 24 časa.

Vakcine koje su odobrene u Austriji su Fajzer, Moderna, AstraZeneka, Džonson i Džonson, , Sinovak, Kovaksin, Kovovaks, Nuvaksovid, dok Sinofarm važi za ulazak u Austriju, ali ne i kao „kovid propusnica“ tokom boravka u zemlji.

Bez ovih dokaza, obavezno je popuniti elektronsku registraciju najranije 72 sata pre putovanja, na sajtu https://entry.ptc.gv.at, nakon čeka je potrebno stupidi u desetodnevni karantin.

Deca do 12. godine života ne moraju priložiti ove dokaze, ali i za njih važe iste odredbe kao i za odrasle pod čijim nadzorom putuju.

Belgija: Uz zeleni sertifikat, obavezno i blagovremeno popunjavanje formulara

Slične mere na snazi su i u Belgiji te, ukoliko želite da otputujete baš tamo, potrebno je da priložite dokaz o vakcinaciji sledećim imunizacionim sredstvima: Fajzer, AstraZeneka, Moderna, Jenesen ili Kovišild, odnosno da posedujete važeći zeleni sertifikat.

Osim dokaza o vakcinaciji, dozvoljeno je da u svom zelenom sertifikatu imate očitan dokaz o preležanoj bolesti ili negativan rezultat PCR ili antigenskog testa, ne stariji od 72, odnosno 36 časa po ulasku u Belgiju.

Svi putnici koji ulaze u Belgiju u obavezi su da popune Public Health Passenger Locator Form (https://travel.info-coronavirus.be/public-health-passenger-locator-form), i to najranije šest meseci pre putovanja, pa sve do dana puta. Ova mera ne važi za putnike koji u Belgiju dolaze automobilom, a koji će se zadržati kraće od 38 sati.

Bosna i Hercegovina: Bez ograničenja ukoliko dolazite iz Srbije

Državljani Srbije u susednu BiH mogu ući bez ograničenja, ukoliko ulaze direktno iz naše države.

Ukoliko Srbi ulaze u BiH iz drugih zemalja, neophodno je da posetuju negativan PCR ili antigenski tekst, ne stariji od 48 časova ili potvrdu o izvršenoj imunizaciji, i to u slučaju da je osoba primila prvu ili drugu dozu bar 14 dana pre ulaska u BiH.

U opticaju je i lekarska potvrda da je putnik preležao kovid u periodu od 14 do 180 dana pre putovanja.

Grčka: Na more uz zeleni sertifikat

U državu koja je mnogima omiljena destinacija za letovanje, možete ući uz poštovanje nekoliko uslova.

Za početak, potrebno je da popunite elektronski obrazac (https://travel.gov.gr/), minimum 24 sata pre ulaska u Grčku.

Nakon toga, obavezno je posedovanje digitalnog sertifikata, kojim se potvrđuje da ste pre minimum 14 dana vakcinisani, pre 9 meseci primili drugu dozu, a bez vremenskog ograničenja za putnike koji su primili i buster.

Dozvoljeno je priložiti dokaz o preležanoj bolesti, izdat 14 dana nakon preležane bolesti, koji važi 180 dana, a moguće je kao dokaz posedovati negativni PCR ili antigenski test, ne stariji od 72, odnosno 24 časa.

Italija: Dozvoljen ulazak u državu samo u posebnim slučajevima

Državljanima Srbije ulazak u Italiju dozvoljen je samo u određenim slučajevima, a to su: poslovni ili zdravstveni razlozi, školovanje, apsolutna hitnost, hitan povraak u mesto stanovanja/boravišta, ulazak u državu osobama koje su u potvrđenoj stalnoj vezi sa državljanima Italije, kao I učesnicima na sportskim takmičenjima od nacionalnog interesa i njihovim pratiocima.

Ukoliko je vaš put u Italiju izazvan nekim od ovih situacija, potrebno je priložiti negativan PCR ili antigenski test, ne stariji od 72, odnosno 24 časa, ali i popuniti „Passenger Locator Form“ (https://ambbelgrado.esteri.it/ambasciata_belgrado/sr/ambasciata/news/).

Italijanske zdravstvene službe imaju diskreciono pravo da od pojedinih putnika traže dodatno testiranje na licu mesta.

Ukoliko u Italiju uđete na ovaj način, sledi vam karantin u trajanju od 10 dana, nakon čega je potrebno ponoviti PCR ili antigensko testiranje.

Mađarska: Srbi mogu na putovanje isto kao i pre pandemije

Državljani Srbije mogu ući u Mađarsku na isti način kao i pre početka pandemije.

Ipak, ukoliko planirate boravak u Mađarskoj, a ne samo tranzit, potrebno je da imate potvrdu o imunizaciji koja je u ovoj državi neophodna samo prilikom ulaska na manifestacije na kojima se očekuje više od 500 ljudi.

Dok boravite u Mađarskoj, potrebno je da zaštitnu masku nosite na svim zatvorenim prostorima, osim u ugostiteljskim objektima.

Nemačka: Možete da uđete, ali samo uz sertifikat

Kako se Srbija više ne nalazi u kategoriji područja sa visokim rizikom od zaraze koronavirusom, njeni državljani mogu da uđu u Nemačku bez obzira na razlog putovanja, ali je potrebno da budu potpuno vakcinisani jednom od priznatih vakcina: Fajzer, Moderna, AstraZeneka, Džonson i Džonson ili Novavaks, a neophodno je i da od primanja poslednje doze prođe najmanje 14 dana.

Ukoliko niste vakcinisani, ulazak u Nemačku dozvoljen je samo ukoliko se smatra da putujete iz nužnog razloga, u šta ne spadaju turistiučka putovanja. Ipak, svakako je potrebno da imate negativan PCR ili antigenski test, ne stariji od 48 sati ili sertifikat o preležanoj bolesti, i to urađen pre najmanje 28 dana, ali ne stariji od 90.

Tranzit kroz Nemačku je moguć ukoliko imate pravo ulaska u zemlju u koju ste se zaputili, i to uz posedovanje gorenavedenih dokaza, a ova mera odnosi se i na one koji putuju avionom.

Slovenija: Bez mera za Srbiju

Slovenija je jedna od država koja je donela odluku o ukidanju svih mera za ulazak državljana Srbije.

U Hrvatsku možete i turistički

Od početka februara, građani Srbije pri ulasku u susednu Hrvatsku moraju da prilože dokaz o opravdanom razlogu putovanja, a odobreni su i turistički ulasci u državu.

Kada su upitanju mere protiv širenja epidemija kovida 19, potrebno je posedovati negativan PCR ili antigenski test, ne stariji od 72, odnosno 24 sata pri dolasku na granični prelaz; potvrdu o vakcinaciji koja nije starija biše od 270 dana, a od poslednje doze je prošlo 14 dana; potvrdu o primljenoj jednoj dozi vakcine I preležanoj bolesti, ukoliko je prošlo 14 dana unutar 8 meseci od početka bolesti izazvane kovidom, a vakcinacije je sprovedena pre manje od 270 dana; ili potvrdu o preležanom virusu u poslednjih 180 dana, a starija je od 11 dana.

Mere se ne donose na decu mlađu od 12 godina, i to ukoliko odrasli sa kojima putuju ispunjavaju navedene uslove.

Putnici u tranzitu takođe su izuzeti od ovih mera, a od ulaska u državu, imaju 12 sati da je napuste.

Crna Gora: Kod komišija sa sertifikatom

Još jedna popularna letnja destinacija za državljane Srbije ima posebne mere za ulazak.

Naime, potrebno je da ispunite jedan od četiri uslova, a to su potpuna vakcinacija, i to ukoliko od dobijanja poslednje doze nije prošlo više od 6 meseci; negativan PCR test ne stariji od 72 sata; negativan antigesnki test ne stariji od 48 sati; ili dokaz da je osoba preležala kovid, i to da od poslednjeg negativnog testa nije prošlo manje od 10 dana i ne više od 6 meseci.

BONUS VIDEO Obavezna vakcinacija u Austriji: Šta je sa Srbima koji su primili Sputnjik i Sinofarm?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare