Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Sudbina starog Savskog mosta i dalje je neizvesna. Iako su građani pre dve godine u anonimnoj anketi koju je pokrenula - gradska vlast - izglasali da se konstrukcija premesti u park Ušće, gradski urbanista Marko Stojčić najavljuje da će most završiti na Paliluli. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ipak, uverava da će volja građana biti ispunjena, ali kako kaže - u nekoj budućnosti.

Kao simbol prestonice i dalje je na svom mestu. Međutim, sat polako otkucava kada je reč o njegovom premeštanju, pa su radovi oko njega uveliko počeli. Objekti na prilazu starom Savskom mostu su uklonjeni, a građevinske mašine čekaju da nastave dalje. A gde će konstrukcija zaista biti premeštena – još se ne zna precizno. Umesto najavljivanog Ušća, gradski urbanista Marko Stojčić sada govori o drugoj lokaciji, piše N1.

#related-news_0

„Stari savski most biće rastavljen i privremeno postavljen na jednoj parceli u opštini Palilula. Radovi na demontiranju će verovatno početi sledeće godine, dok će se uporedo raditi i novi most na njegovom mestu“, kaže Stojčić.

Tako sudbinu mosta vidi gradski urbanista. Zamenik gradonačelnika kao da ga nije čuo.

„Jedan od predloga je da taj most bude postavljen u park Ušće, odnosno da tu bude napravljena neka vrsta vidikovca po ugledu na Njujork, gde je deo starog metroa iskorišćen za nešto slično – to je trenutno predlog koji je dobio na glasanju građana i to će se u nekoj budućnosti dogoditi“, kaže Vesić.

U kojoj budućnosti, Goran Vesić ne precizira. Bivši gradski odbornik Nikola Jovanović kaže da nema dilemu – da je gradska vlast lažirala anonimnu anketu.

„To je ruganje volji građana i to je dokaz da ova gradska uprava apsolutno ne uključuje građane u donošenje odluka ili još gore odlučuje protivno njihovoj volji i ja se na kraju bojim da će se desiti kao i do sada najgore rešenje, a to je da postojeći most neće biti sačuvan čak ni kao spomenik ili istorijski artefakt“, ističe Jovanović.

Dok se predstavnici grada Beograda ne usaglase gde će most biti premešten, iz Udruženja građana – Zajednička akcija poručuju – da konstrukcija treba da ostane na svom mestu.

„Da se pored njega paraleno napravi most za motorni saobraćaj, a da se ovaj postojeći savski most pretvori u biciklističko – pešački most, samim tim ne bismo imali razloga da plaćamo milione evra za njegovo premeštanje ili kao ludaci pošaljemo na neku poljanu ili park“, navodi Petar Stanić iz Udruženje građana – Zajednička akcija.

Kako bi sačuvali stari Savski most, iz Udruženja dodaju da su pokrenuli onlajn peticiju, koju je do sad potpisalo više od 20.000 građana. Arhitekta Bojan Kovačević ukazuje da Beogradu nedostaju mostovi i da se gradska vlast služi besmislicama kada najavljuje uklanjanje postojećih.

„Most kada se demontira više nije most – to je konstrukcija mosta, a cela priča liči malo na one tipične kriminalističke – kuda s lešom, jedino što je leš malo poveći, pa problem je gde ga staviti, ja sam protiv toga da javnost prihvati jednu odluku, proguta je, pa onda u nekim datim dilemama se vrte da li Ušće ili Palilula i dalje mislim da je besmislica da se taj most demontira, ali to je neka stvar iznuđena od Beograda na vodi“, kaže arhitekta Bojan Kovačević.

Stari Savski most se bliži osamdesetom rođendanu. Učitelj Miladin Zarić ga je 1944. spasao od nacističkog rušenja, presekavši žice detonatora. A da li će konstukcija u mirnodobskim uslovima, ipak, biti uklonjena?

Bonus video: Goran Vesić o beogradskom metrou 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare