Zoran Gavrilović Foto: Ivan Dinić/Nova S

Očekujem da će Tužilaštvo, posle svih prikupljenih podataka, pokrenut postupak protiv REM, rekao je za N1 Zoran Gavrilović iz organizacije BIRODI.

„Moram reći da me je pozitivno iznenadilo Tužilaštvo. Tražili su od REM izveštaj. Možemo reći, da je sada taj postupak, kao u nekoj predistražnoj fazi jer Tužilaštvo treba da odluči hoće li pokrenuti postupak. Ja očekujem da bude pokrenut. E sada, da li će to biti za organizovani kriminal ili samo za pojedince iz REM ne znam jer ima puno stvari. Od 2014. REM radi po nekim internim aktima, a koji nisu u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima. Takođe, veliki problem je i činjenica što smo kroz monitoringe pronašli i da nisu kažnjavali one koji su kršili zakon. Isto tako, proces dodela frekvencija bio je vrlo problematičan. Ipak, od kada je Tužilaštvo počelo da radi svoj posao, čini mi se da se postupak ubrzao. A kako REM radi pokazuje i to da već 3 meseca ne razmatra našu prijavu protiv TV Pink koju smo podneli jer su se u svom programu bavili astrološkim profilom maloletnog ubice iz Ribnikara“, rekao je u Danu uživo Gavrilović.

PROČITAJTE JOŠ:

On ističe da svakom građaninu Srbije Ustav garantuje pravovremeno, istinito i objektivno informisanje, ali da to nije jedino pravo koje se krši, a po kojem REM ne postupa.

„Svojim nepostupanjem REM nam uskraćuje naša ustavna prava. Drugo, nema postupanja kada je reč o govoru mržnje i nema postupanja kada je u pitanju zaštita maloletnika. Još je gore, da umesto da se takve televizije sankcionišu, one ponovo dobijaju nacionalne frekvencije. Kada se pogleda izveštaj koji je REM pripremio za Skupštinu vi vidite da neke televizije uopšte ne ispunjavaju uslove da dobiju nacionalne frekvencije. I ako čak ostavimo po strani ovo prethodno navedeno, one osim informativnih programa nemaju ostale vrste programa što im je obaveza, a kako bi dobili nacionalnu frekvenciju. Takvih programa uopšte nema ili postoje u tragovima. Jedna televizija je prikazivanje neke knjige u 5 sati ujutru nazvala kulturnim programom“, objasnio je Gavrilović.

On je izneo podatak i da u Srbiji postoji opšte nepoverenje u medije, odnosno, da samo 25 odsto građana veruje medijima.

„Uloga medija je, da radeći svoj posao uz poštovanje novinarskog i ostalih kodeksa, omoguće građanima pravovremene, istinite i objektivne informacije. U Srbiji je to suprotno. Televizije sa nacionalnim frekvencijama su  propagandna glasila vlasti i baš zbog toga svaki put od REM iznova dobijaju nacionalne frekvencije. Ali vi kada pogledate istraživanje koje je napravio sam REM videćete u njemu da su oni došli do potpuno suprotnih zaključaka – da oni koji rade kao propagandisti vlasti predstavljaju dobre televizije, a one druge, koje to ne rade, nisu dobre“, istakao je Gavrilović.

Gavrilović je naveo i da u samom REM-u postoji sukob interesa.

„Na primer, za serijal ‘Decenija vlasti’ neko u REM je doneo odluku da se taj serijal analizara, i to je dobro. Ali nije dobro jer je to analiziranje bilo diskreciono. Onda, sa druge strane imate na TV Pink film koji se zove ‘Progon’ u kojem j bio Ivan Radovanović, a koji je povezan sa Oliverom Zekić. I onda posle te anlize, taj film što je radio Pink nije problematičan, a ono što radi N1 je problem“, istakao je on.

Gavrilović je naglasio da aktuelni sastav REM, sa donošenjem novog Zakona o elektronskim medijima, treba da ode u istoriju.

BONUS VIDEO: Fatamorgana nacionalnih frekvencija: Pogledajte kako izgleda paralelna stvarnost režimskih medija