Foto: NOVA S

Koliko će korisnike kredita koštati moratorijum? Ko profitira od pomoći? Gosti emisije su bili Dejan Gavrilović iz udruženja građana Efektiva i Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca.

Da li je moratorijum na kredite već istekao?

„On ističe krajem ovog meseca. Prvog jula kreću te nove rate. One će da budu nove zato što će biti uvećane za redovnu kamatu koja je obračunata za tri meseca i biće pripisana glavnici, osim za one dužnike koji ako se odluče da tu kamatu plate odjednom, ali mislim da će takvih biti mali broj. Tako da od prvog jula kreću te nove rate i moratorijum se prekida, rekao je u emisiji Među nama Dejan Gavrilović iz Efektive.

„Dogodilo se to da u samom tekstu odluke o moratorijumu na kredite u članu 5. odluke, koju je donela NBS stoji da dužnik koji prihvati moratorijum neće imati nikakve troškove. Dva dana nakon toga pojavljuje se tumačenje NBS, gde se kaže da banka ima pravo da obračunava redovnu kamatu. Mi smo odmah to primetli signalizirali javnost, upozorili dužnike i one koji će to eventualno koristiti, da taj moratorijum nije besplatan, da on ima sa sobom ima određeni troška i postavili smo odmah to pitanje NBS i oni su odmah odogovrili da po knjigovodstvenoj evidenciji i definiciji, plaćanje redovne kamate ne predstavlja trošak. Onda smo mi pitali, dobro ako se nekom na stambenom kreditu rata poveća za 5 evra, a ostalo mu je 100 rata, za 500 evra će mu biti uvećan taj dug, kako da mu kažemo, jel to neki benefit, bonus, ako nije trošak. Naravno da je trošak, jer će on za toliko platiti više u odnosu na ono na koliko je zadužen“, rekao je Gavrilović.

O čemu su još dvojica gostiju govorili u emsiji „Među nama“ pogledajte u video prilogu:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare