Foto: NOVA S

U emisji "Među nama " o zatvorenosti institucija prema medijima i korona kampanji govorio je sociolog Zoran Gavrilović.

Gavrilović je rekao da sa jedne strane imamo sliku da jedna osoba vodi bitku protiv epidemije i to se ono što se želi stvoriti u medijima. a sa druge strane kada pogledamo  istraživanja koja smo radili kako to građani vide  u stvarnosti jeste jedan paradoks  a to je da zahvaljujući koroni vidimo da imamo državu i sistem koji funkcionišu nezavisno od predsednika.

“Građani su zadovoljni onime što imaju a to su informacije, hrana, prosto razumeju mere, i zaista ovakve stvari pogotovu ovaj sinoćni nastup predsednika Srbije koji je to pokušao prosto da pretvori u neku vrstu njegove lične borbe za Srbiju jeste nešto što ne treba raditi u ovom vremenu”, rekao je on.

Na pitanje kako komentariše sve češće izjednačavanje predsednika i države Gavrilović, koji je i direktor pograma u  Birou za društvena istraživanja (BIRODI), je rekao da je bitno ono što vide građani.

“U istraživanjima koje smo uradili, radimo i koje ćemo raditi do kraja pandemije građani vide da država funkcioniše, građani su zahvali svojim  lekarima, zdravstveom sistemu, vojsci, policiji i na kraju krajeva svojim medijima”, napomenuo je on.

Naravno, dodao je, bitna je i uloga predsednika Srbije, međutim ono što je jako bitno mi ovu bitku protiv korone ćemo dobiti na nekoliko nivoa.

“Jedan je medicinski ali je jako bitno da mi iz ove krize ne izađemo oštećeni kada je u pitanju vladavina prava, integritet institucija, sloboda govora i nešto što bi moglo biti jako bitno a to je poverenje građana u institucije u državi”, istakao je Gavrilović.

On je naglasio da  nema  potrebe za bilo kakvom vrstom političke ili bilo kakve druge zloupotrebe ove situacije.

”Ima vremena kada ćemo se baviti politikom, kada ćemo se deliti na vlast i opoziciju. Sada jednostavno nije vreme za to”, zaključio je Gavrilović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram