Podeli
Foto: NOVA S

Marko Galjak sa Instituta društvenih nauka i Andrej Petrovski iz Fondacije "SHARE" bili su gosti današnje emisije "Među nama" u kojoj su analizirali kako će izgledati povratak normalnom životu nakon pandemije koronavirusa i kakvu će ulogu imati tehnologija u svemu tome.

Gosti su analizirali situaciju sa razvojem aplikacija koje prate kretanje ljudi, a prema podacima Google i Apple građani Srbije za 60 odsto manje hodaju od kako su uvedene mere zabrane kretanja na teritoriji Srbije u cilju suzbijanja koronavirusa

Shodno tome, postavlja se pitanja da li ovakvi podaci, koji se dobijaju putem aplikacija koje prate kretanje građana, mogu da ugroze našu privatnost.

“Istina je da smo mi našu privatnost odavno žrtvovali i ako Apple i Google mogu da imaju naše podatke, mi smo već sada pod masivnim nadzorom. Definitivno treba da se čuvamo, jer su sve ove posledice koronavirusa mnogo značajnije od samog virusa. Ova recesija i sve posledice u vidu potencijalnom gubljenja ovih naših slobodana je itekako velika. Treba da budemo veoma oprezni kada je u pitanju žrtvanje naših sloboda”, rekao je Marko.

Drugi gost emisije Andrej Petrovski iz Fondacije “SHARE” rekao je i da je situacija sa pandemijom samo dokazala da dosta toga zapravo može da se odvija na internetu, odnosno digitalno, iako to nije bila dosadašnja praksa.

“Ipak, ja bih se, pre svega, trudio da razmišljam u smeru da se mi nismo potpuno odrekli svoje privatnosti”, dodao je Andrej.

Gosti emisije su analizirali i modele ovih aplikacija za praćanje usled pandemije koronavirusa, koje već postoje u pojedinim zemljama.

“Tu sad ima više modaliteta, recimo u primeru Južne Koreje, koja je to najpametnije uradila, vi kao pojedinac imate aplikaciju i praćeni ste, pa ako prošli pored nekog ko ima koronavirus, dobijete obaveštenje i testirate se. Zatim, imamo model Belgije, koji je odradio statistiku poput Apple, ali na mnogo nižem nivou, odnosno na nivou opština i onda to omogućava da, kao država, targetirate mere. Mislim da kod nas ne može ovo da se desi, jer sve ove mere zahtevaju preciznost, koje naša država nema. Mere koje imamo su veoma su grube, iz nesposobnosti da se tako dobro organizujemo kao, recimo, istočnoazijske zemlje”, dodao je Marko.

Celo gostovanje pogledajte na sledećem linku: