GAK Narodni front: Raste broj zaraženih među zaposlenima

Društvo 02. apr. 202021:10 > 22:07
Podeli:
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Povećava se broj zaraženih koronavirusom među zaposlenima u Ginekološko akušerskoj klinici (GAK) Narodni front, kaže za portal Nova.rs načelnica porodilišta u toj klinici Snežana Rakić i poručuje da je situacija u toj institucji "na ivici funkcionisanja".

„Ima nas malo, nekako se još uvek organizujemo da radimo, ali ne znam koliko je to više održivo pod ovim uslovima“, napominje doktorka i dodaje da je sigurno oko 30 zaraženih.

“Danas su neki bili na testiranju i povećava se taj broj. Ukupan broj ne znamo, ali sigurno je da prelazi jedno tridesetak u ovom momentu”, rekla je Rakić upitana o broju zaraženih.

Ona dodaje da inficiranih nema među pacijentima, već samo među zaposlenima.

„I danas su neki išli na testiranje“, kaže doktorka Rakić i navodi da nema informaciju o preciznom broju inficiranih i kako je infekcija stigla u porodilište, ne zna se ni ko je nulti zaraženi.

Apeluje i na Ministarstvo zdravlja, koje, kako kaže, mora da donese odgovarajuće mere.

„Da li će nam biti potreban dodatan kadar, to je pitanje za Ministarstvo zdravlja i epidemiologe iz Gradskog zavoda za javno zdravlje“, ističe Rakić.

Dodaje da „postoje mere koje nadležni moraju da pokrenu u svakom slučaju kada je reč o bolnici, a naročito o porodilištu“.

„Moram, kao lekar, da kažem kako stoje stvari. Mene na to obavezuje Hipokratova zakletva“, ističe doktorka Rakić.

Prema njenim rečima, zaposleni u GAK Narodni front imaju svu neophodu zaštitu, koju su preporučili epidemiolozi.

Da je situacija u GAK Narodni front ozbiljna potvrdio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali on ima nešto drugačije cifre.

„Ono gde je najveći problem, to je bolnica Narodni front gde je od 23 testiranih konstatovano da je pozitivno 12 osoba“, rekao je Vučić na današnjoj konferenciji za novinare, govoreći o broju zaraženih među zdravstvenim radnicima.

 

Pre dva dana objavljeno je da je sedmoro zdravstvenih radnika u Ginekološko akušerskoj klinici Narodni front pozitivno je na koronavirus i to je tada potvrdio za Insajder direktor najveće ginekološke klinike u zemlji Željko Miković.

On je rekao da se u bolnici preduzimaju sve mere opreza, da se svakodnevno detaljno čisti i da se ne razmišlja o zatvaranju bolnice.