Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Studentski parlament Fakulteta političkih nauka u Beogradu na jučerašnjoj sednici Nastavno-naučnog veća izglasao je predlog odluke o povećanju školarine za 15 odsto.

Kako navode u saopštenju, od ukupno prisutnih članova Veća, 58 glasova je bilo za. Osim 18 glasova predstavnika studenata, protiv se izjasnila samo nekolicina profesora. Međutim, i dalje se čeka konačna odluka, piše Telegraf.

„Današnja sednica Nastavno-naučnog veća nije poslednja instanca za donošenje ove odluke, konačnu odluku o ceni školarina donosi Savet Fakulteta političkih nauka, čija se sednica održava sledeće nedelje“, navedeno je u saopštenju Studentskog parlamenta Fakulteta političkih nauka.

Oni su dodali da su veoma nezadovoljni činjenicom da je gotovo čitav nastavni kadar podržao ovu odluku.

„Životni troškovi su poskupeli – porasla je cena studentskog doma i menze, što su osnovne životne potrebe – hrana i krov nad glavom. Kako su u studentskim domovima ograničena mesta, veliki deo studentkinja i studenata mora da iznajmljuje stan u Beogradu. Stvorio bi se dodatni pritisak na studente i time studiranje postaje privilegija. Poslednjih godina je primećen pad interesovanja za naš fakultet, a sa povećam školarina vrlo verovatno je da će doći i do ispisivanja mnogih studenata. Skuplje školarine nego na nama srodnim fakultetima će dovesti do toga da će se buduće koleginice i kolege, kao i trenutni studenti, odlučivati za druge fakultete“, neki su od argumenata koji su navodili studenti.

Do sada cena školarine na Fakultetu političkih nauka iznosila je 100.000 dinara za smer politikologija. Za smer međunarodne studije i za smer novinarstvo cena je bila 110.000, dok je smer Socijalna politika i socijalni rad bio 105.000 dinara

Podsetimo, deset fakulteta Univerziteta u Beogradu odlučilo je da podigne cenu školarine ove godine, dok se još uvek čeka odluka Matematičkog i Fakulteta političkih nauka, rečeno je Tanjugu u Rektoratu. Kako je rečeno, saveti Matematičkog i Fakulteta političkih nauka trebalo bi da zasedaju najkasnije do kraja sledeće nedelje i da usvoje odluku da li će zadržati iznos stare ili povećati školarinu.

Među fakultetima koji će povećati školarine su Fakultet organizacionih nauka, Šumarski, Učiteljski, Ekonomski.

BONUS VIDEO: N1 u Pragu posle napada na Univerzitetu: Građani prave paralelu sa događajima u maju u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar