Foto:printscreen Twetter@Cikica4

Na zidu Filološke gimnazije nisu okačene fotografije aktuelnog ministra finansija Siniše Malog i zamenika gradonačelnika Gorana Vesića i u to se uverila reporterka Nova.rs koja je, na poziv direktorke Dragane Ćećez Iljukić, obišla tu renomiranu školu. Na društvenim mrežama juče je osvanuo post u kojem se vide fotografije Malog i Vesića, uz napomenu da je to zabeleženo upravo u Filološkoj gimnaziji. Na zidovima smo primetili fotografije mnogih poznatih ličnosti, među njima ima onih koji podržavaju vladajuću stranku, ali i onih koji je žestoko kritikuju, u svakom slučaju Malog i Vesića nema.

Nebojša Glogovac, Anica Dobra, Bule Goncić, Mićko Ljubičić, Marčelo, Ivana Španović, Monika Beluči, Emir Kusturica, Tihomir Stanić, ministar kulture Vladan Vukosavljević… – njihove fotografije, kao i slike brojih drugih javnih ličnosti osvanuće na zidu Filološke gimnazije, a sve to u okviru izložbe koja je posvećena akciji „Negujmo srpski jezik“, koju je organizovalo Ministarstvo kulture i kao donaciju poklonilo Filološkoj gimnaziji.

Akcija „Negujmo srpski jezik“ bila je aktuelna još 2016. godine, a fotografije poznatih ličnosti koje nas podsećaju na pravila srpskog jezika i ispravljaju neke od najčešćih grešaka i nedoumica, gledali smo i u gradskom prevozu.

Direktorka Ćećez Iljukić ne poriče mogućnost da su se i fotografije Malog i Vesića, koji su bili među promoterima akcije, u nekom trenutku zatekle u školi, ali tvrdi da ih u postavci izložbe koja će biti otvorena posle 20. septembra nema, niti će ih biti.

„To je stara izložba koja je je bila posvećena akciji „Negujmo srpski jezik“, koju je organizovalo Ministarstvo kulture. Čitava izložba nam je stigla spakovana u kutijama. Umetnik je postavljao taj materijal. Da li je dok je on vadio fotografije iz kutija neko nešto video, iskoristio,  montirao, i zbog čega – ja to ne znam. Te fotografije nisu deo izložbe, apsolutno ne, ovo je konačan izbor“, objašnjava nam direktorka dok obilazimo hodnike i učionice i dodaje da Filološka gimnazija nikoga nije pozivala da bude slikan.

„Molim vas da nas kao instituciju zaštitite, jer ove godine treba da proslavimo 150 godina škole – zbog čega i kakav interes neko ima da u ovom trenutku na takav način ustaje protiv Filološke gimnazije, ja zaista nemam reči“,  pomalo je i šokirana direktorka.

Dragana Ćećez Iljukić Foto: N1

Na pitanje zbog čega Malog i Vesića kao učesnika akcije „Negujmo srpski jezik“ i pravopis nema u izboru fotografija i da li bi na bilo koji način bilo loše da ih ima, direktorka odgovara da ne želi da iznosi svoj lični stav.

„Znam da treba da zaštitim javni interes institucije u kojoj radim i zato mi ne zamerite. Ne želim da pripadam nijednoj grupaciji koja u ovom trenutku može da bilo šta zlouopotebi ili iskoristi. Ja samo radim svoj posao, veoma odgovorno“, poručuje direktorka.

Foto: Bojana Milovanović/Nova.rs

 

Postavku „Negujmo srpski jezik“ nije nam bilo dozvoljeno da snimimo niti fotografišemo, pošto je, kako nam je nagovešteno, njen vlasnik Ministarstvo kulture i za promociju se čeka zvanično otvaranje. Ono što je trenutno javno dostupno je kratak video koji je okačen na Instagram profilu Filološke gimnazije.

Mimo te postavke, na zidovima ove škole videli smo slike brojnih, sada već istorisjkih ličnosti, koje su zadužile ovu školu ili su bili njeni đaci. Ipak, verujte nam na reč, tamo nema ni Malog ni Vesića.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare