Konak kneginje Ljubice Foto:Shutterstock/Nenad Nedomacki

Deo oluka na Konaku kneginje Ljubice odsečen je, kako bi se nova zgrada koja je u izgradnji, "naslonila" na taj spomenik kulture od izuzetnog značaja. Korisnici Tvitera pišu danas o toj "divljoj gradnji", a u objavama su problem prijavili i profilu Servisnog centra grada Beograda.

Korisnik Tvitera objavio je fotografije na kojima se jasno vidi mesto gde je oluk Konaka kneginje Ljubice „odsečen“.

U komentarima na njegovu objavu, korisnici su označili profil „prijavi problem“ odnosno beogradski Servisni centar.

Korisnici te društvene mreže pitaju gde je tabla sa informacijama o projektu zgrade koja se naslanja na Konak koji predstavlja kulturno dobro, ali i zbog čega se šut baca u dvorište pomenutog spomenika kulture.

Spomenik kulture od izuzetnog značaja

Foto: Tamara Marković/Nova.rs

Konak je podignut po naređenju kneza Miloša Obrenovića, za stanovanje njegove porodice, odnosno kneginje Ljubice i sinova Milana i Mihaila. Sagrađen je u periodu između 1829. i 1831. godine.

Konak je već 1980. otvoren za javnost kao muzej memorijalnog tipa, što mu je i današnja funkcija.

Stalnu postavku muzeja predstavljaju enterijeri beogradskih građanskih kuća 19. veka, odnosno originalni nameštaji orijentalno-balkanskog stila, kao i drugih stilova sa uticajem srednje i zapadne Evrope toga vremena. U podrumu ove zgrade, koji je nazvan Sala pod svodovima, danas se organizuju tematske izložbe, predavanja i drugi događaji.

Konak kneginje Ljubice predstavlja danas i kulturno dobro od izuzetnog značaja i nalazi se pod zaštitom. Status spomenika kulture ovaj objekat dobio je prvi put još 1946. Odlukom tadašnjeg Odeljenja za zaštitu spomenika kulture pri Umetničkom muzeju.

Bonus video: Tri od sedam najugroženijih spomenika kulture nalaze se u Srbiji