Foto: mod.gov.rs

U Spomen-kompleksu "Drugi srpski ustanak" u Takovu danas su uručene vojne zastave 63. padobranskoj brigadi i 72. brigadi za specijalne operacije "Grifoni" čime je okončano preformiranje ova dva bataljona u rang brigade i rasformiranje Specijalne brigade, koja je formirana bila pre 14 godina. Osim ratnih zastava dve nove brigade Vojske Srbije dobile su i nove simbole na beretkama.

Svečanost je počela fanfarmaa kojima je najavljen dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića u pratnji ministra odbrane Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala  Milana Mojsilovića.

Foto: TANJUG / TARA RADOVANOVIC / an

Na samom početku ceremonije predsednik Srbije predao je dvojici komandanta novofrmiranih brigada vojne zastave.

Foto: mod.gov.rs

U ime 72. brigade za specijalne operacije zastava je uručena komandantu jedinice brigadnom generalu Miroslavu Talijanu, koji je bio ratni zamenik komandanta Bataljona za protivterostristicka dejstava „Sokolovi“. Vojnu zastavu u ime 63. padobranske brigade uručena je njenom komandantu pukovniku Nenadu Zoniću, nekadašnjem članu ratne komande 63. padobranske brigade.

Foto: mod.gov.rs

„Za naše dve elitne brigade ovo je istorijski dan. Dodela vojnih zastava zaokružuju organizacijske promene, a na osnovu odluka predsednika Srbije vraćeno im je staro ime. To su dve herojske jedinice, formirane u teškim vremenima – 63. padobranska je formirana oktobra 1944, a 72. specijalna u junu 1992. i bile su uvek prve na braniu otadžbine”, rekao je general-major Ilija Todorov ratni komadant 63. padobranske brigade.

On je posetio da su te jedinice odlikovane za pokazanu hrabrost i učinjena herojska dela – padobranska brigade je dobila Orden narodnog heroja, a specijalna brigada Orden ratne zastave prvog stepena.

„Danas kada se dodeljuju vojne zastave pripadnici ovoh brigada stoje ponosno i svesni da su deo elitnog stroja sa starom vojničkom tradicijom“, poručio je Todorov.

Foto: TANJUG / TARA RADOVANOVIC / an

Posle uručenja vojnih zastava usledio je defile pripadnika 63. padobranske i 72. specijalne brigade.

 

Foto: mod.gov.rs

Na nebu se prvo pojavio vazduhoplovni podešalon RV i PVO sa tri novoprimljena borbena helikoptera Mi-35M, iz 714. protivoklopne helikopterske eskadrile koji su uvršeteni u naoružanje Vojske Srbije krajem prošle godine, u drugom podešalonu pojavila su se i tri novoprimljena Erbasova laka višenamenska helikoptera H-147M (H-50)  iz 98. vazduhoplovne brigade.

Foto: mod.gov.rs

Posle helikoptera na nebu pojavili su se i četiri jurišnika J-22 „Orao“ iz 98. vazduhoplovne brigade, kao i tri lovca MiG-29 iz 204. vazduhoplovne brigade, koji su posle preleta izveli manevar.

Posle preleta usledio je defile 20 podešelona pripadnika i veterana 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade.

Foto: mod.gov.rs

Posle defilea jednica izveden je demo skok grupe „Nebeske vidre“ 63. padobranske brigade sa 1.500 metara visine.

Foto: mod.gov.rs

Na kraju svečanosti je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović uručio predsedniku Srbije i vrhovnom komandantu Vojske Srbije oficirsku sablju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare