Foto: Bureau Cube Partner

Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije Dr Vukan Čupić u Beogradu trebalo bi uskoro da bude rekonstruisan i dograđen prema projektu beogradskog studija Bureau Cube Partners. UNDP i Ministarstvo za upravljanje javnim ulaganjima pokrenuli su izradu kompletne tehničke dokumentacije za sanaciju, adaptaciju, rekonstrukciju i dogradnju postojećih objekata u okviru bolničkog kompleksa.

Najznačajnije intervencije se sagledavaju u potpunoj rekonstrukciji kompleksa i potpune reorganizacije funkcije. Predviđena je i izgradnja novog hiruškog bloka i rešavanje pitanje parkiranja, odnosno izgradnja garaže, kaže za eKapiju Stefan Ž. Jovanović iz Bureau Cube Partner.

Ukupna bruto izgrađena površina kompleksa ostvarena rekonstrukcijom i dogradnjom je 35.442,16 m2, a ukupna neto površina 28.672,47 m2.

Foto: Bureau Cube Partner

Projektom za rekonstrukciju i dogradnju postojećih objekata i izgradnju novih objekata kompleksa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije Dr Vukan Čupić, ovih pet objekata, kao samostalne funkcionalne celine, sa uređenim parterom formiraju jedinstven građevinski kompleks Instituta.

PROČITAJTE JOŠ

Objekat 1 sastoji se od devet delova koji su međusobno povezani i čine jednu funkcionalnu celinu. Projektom na delu Objekta 1 tj. na stacionaru (Po+Pr+13) predviđena je dogradnja drugog sprata, na nižem delu koji u postojećem stanju ima spratnost Po+Pr+1, na severnoj strani objekta, kao i rekonstrukcija, energetska sanacija i zamena fasadnog omotača i dogradnja nadstrešnice.

Foto: Bureau Cube Partner

Projektom na delu Objekta 1 – vezni deo stacionara (Pr+2) predviđena je rekonstrukcija postojećih pasaža zbog nedovoljne visine potrebne za prolaz protivpožarnog vozila u postojeći atrijum – uklanjanje dela međuspratne konstrukcije i fasade prvog sprata, uklanjanje mansardnog krova rekonstrukcija, energetska sanacija i zamena fasadnog omotača, kao i dogradnja nadstrešnice.

Na delu pedijatrije (Pr+1) predviđena je rekonstrukcija, energetska sanacija i zamena fasadnog omotača. Na prizemlju će se nalaziti konsultativni kabineti, a na prvom spratu kardiološka dijagostika i predprostor za ulaz u amfiteatar.

Predviđen je i amfiteatar sa pratećim sadržajem, kapela, kao i galerija u kojoj će se nalaziti sala za predavanjai kancelarije sa pratećim sadržajima.

Biće rekonstruisan i deo u kome se nalazi centralna kuhinja i „roditeljska kuća“, a na delu u kome se nalaze pedijatrija i hematoonkologija (Pr+2) predviđeno je, između ostalog, uklanjanje potkrovlja, a novoprojektovana spratnost biće P+2.

Foto: Bureau Cube Partner

Na pedijatrijsko-hiruškom bloku (Po+Pr+4) predviđeno je rušenje pojedinih delova, kao i dogradnja novog hirurško pedijatrijskog bloka, sa hitnim prijemom, sterilnim blokom i intenzivnim negama i podzemnom garažom, spratnosti Po+Pr+4.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar