Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/bs

U Nišu su položeni venci povodom 23. godišnjice napada NATO kasetnim bombama na taj grad, u kojem je poginulo 16 osoba, među kojima i 26-godišnja trudnica, a ranjeno 18 ljudi.

Vence na Spomenik žrtvama NATO agresije položili su predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Grada Niša, Vojske Srbije, policije, Srpsko-ruskog humanitarnog centra, boračkih udruženja i porodica nastradalih.

Avioni NATO su 7. maja 1999. godine kasetnim bombama pogodili Šumatovačku ulicu, autobusku stanicu, Tvrđavsku pijacu, prostor oko zgrade Patologije Kliničkog centra i selo Duvanište.

Nišlija Živorad Mijačić, koji je tada bio podoficir u Vojsci Jugoslavije, kazao je da je sa vozačem vraćao povređenog vojnika iz bolnice kad je napad počeo.

„Bili smo u samom centru grada kada je krenulo bombardovanje dela grada oko pijace i autobuske stanice. U prvi mah smo pomislili da će bombardovati i sam centar grada pa smo skrenuli ka Komandi Vojske. Međutim, shvatili smo da se bombardovanje završilo i da sigurno ima povređenih“, rekao je Mijačić.

Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/bs

On je kazao da su u Šumatovačkoj ulici zatekli ranjene i poginule civile.

„Mi smo uneli u (vojno vozilo) ‘pincgauera’ jednog teško povređenog muškarca, kao i muškarca i ženu koji su bili nešto lakše povređeni. Muškarac je jedva disao, a drugi je imao povredu kuka, morali smo da ga unesemo u vozilo. Odvezli smo ih do Kliničkog centra i ne znam šta je sa njima dalje bilo“, rekao je Mijačić.

Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/bs

BONUS VIDEO – Da se ne zaboravi – stradanje Jugoslavije pod bombama

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar