Foto:Mira Bojović

Žitelje Priboja koje je zadesila poplava, skoro niko od nadležnih organa ne pita kako se bore sa vodenom stihijom, kaže za Nova.rs Mira Bojović čija je kuća stradala od vode, a mnoge stvari su neupotrebljive.

Mira je samohrana majka, ima tri sina, izlečila se od najteže bolesti i živi u naselju Čamac.

„Nama je najkritičnije bilo juče. Bila sam na poslu kada me je sin me pozvao, da odmah dođem kući da spasimo stvari“, objašnjava ona i dodaje da kada je stigla kući, deca su mnogo toga već pomerili.

Na svu muku, isključena im je struja jer je i trafo-stanica poplavljena, kaže naša sagovornica.

„Bili smo u mraku, morala sam kod komšilja, ali preživeli smo noćas agoniju. Umesto da nadležni proglase vanrednu situaciju i pomognu nam, nismo imali pomoć ni vatrogasaca iz Priboja, već su nam dolazili propadnici vatrogasno-spasilačke brigade iz Prijepolja“, očajno priča naša sagovornica.

Ona je, između ostalog, poslala i poziv predsedniku Aleksandru Vučiću da „pogleda“ šta se radi u toj opštini.

„Dvojica vatrogasaca su dolazila sa pumpama da pokušaju da izvuku vodu, ali nije moglo. Zato smo je mi kroz prozor kantama izvlačili, a o mulju da ne pričam“, objašnjava Mira.

Kako kaže, imaju obećanje da će beogradski Crveni krst da se uključi u pomoć, tako što će im doneti sušače.

Foto:Mira Bojović

„Takođe, trebalo bi da nam stignu i sredstva za dezinfekciju, bojimo se zaraze. Drva su mokra, a zbog toga se i teže vatra loži“, objašnjava vaspitačica Mira.

Podseća da je veliku štetu pretrpela i prilikom pređašnje dve poplave, te da je kuću sredila prošle godine.

„Uradili smo izolaciju, stavili armaturu i pločice u nadi da neće ući voda. Nažalost, desilo se najgore, voda je probila vrata“, kaže Mira.

Foto:Mira Bojović

Kako naglašava, njoj i komšijama koji drže frizerski salon je nivo vode bio u kućama i poslovnom prostoru preko 40 cm. Smatra da su stvari  uništene, jer voda treći put ulazi, i da zidovi neće moći da se apsolutno ouše, bez obzira na broj sušača.

„Znači živeću sa vlagom, sada je zima, pada trenutno i sneg. Moraću da se preselim na sprat kod dece. Najveći problem je to što nas nisu ni obišli opštinari. Nisu išli ni u naselje Luka, gde su ljudi gore prošli“, kaže naša sagovornica.

Foto:Mira Bojović

Na naše pitanje zašto nije proglašena vanredna situacija, Mira odgovara da smatra da je tako, da opštinska uprava ne bi imala obavezu da nadoknadi građanima štetu.

„I prošli put, kada je bila poplava, nisu ni tada isplatili brojnim žiteljima naknadu. Nisu nas ni obavestili o poplavnom talasu, nego nas je zvala komšijina rođaka iz Berana. Poslali su nam džakove i pesak, ali uzalud. Voda je ušla u kuću. Toliku neodgovornost nigde nisam videla“, zaključila je Bojović.

***

BONUS VIDEO – Prof. dr Ratko Ristić: Javašluk, neznanje i neodgovornost jedni od „krivaca“ za poplave u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar