Ljig je dobio autoput, ali je zato izgubio deponiju koja se nalazila pored puta, koja je morala da bude zatvorena. Od tada kompletno smeće iz ove opštine svakodnevno se izručuje na deponiju u selu Belanovica kod Ljiga, koja je nelegalna. Zbog nekontrolisanog izručenja smeća, na ovoj deponija već nekoliko dana gori požar. Meštani ovog ovog sela kažu da su zdravstveno ugroženi jer od gustog dima ne mogu da dišu.

Do septembra 2017. godine Ljig je imao svoju deponiju, ali je ona, zbog izgradnje autoputa, odnosno deonice Koridora 11, zatvorena jer je čestim paljenjem, ugrožavala bezbednost saobraćaja. Komunalne službe su nakon toga počele da đubre odnosi na tzv. belanovačku deponiju.

Kuća porodice Mirić nalazi se na samo 200 metara vazdušnom linijom od deponije. Mirići su 90-ih ustupili 16 ari opštini da bi mesna zajednica dobila deponiju. Ali kažu ne i za komunalni otpad celog Ljiga. Da problem bude još veći, na deponiji već nekoliko dana gori vatra.

Foto: Nova.rs

Meštaninin sela Marko Mirić kaže da je reč o ekološkoj katastrofi i da se pojedini plaše dima sa deponije.

„Pazite, ovo je jedan lepših prirodnih krajeva centralne Srbije. Pogledajte na šta ovo liči. Kompletna ekologija je uništena. Reč je o 100 hektara najkvalitetnije šume. Sada je uništeno“, kaže ovaj meštanin.

Dragan Lazarević, predsednik opštine Ljig, kaže da deponija u selu Belanovica nije legalizovana, ali da su ušli u proceduru njene sanacije i zatvaranja.

Foto: Nova.rs

„Očekujemo da je zatvorimo za godinu dana. Inače, pomenuta deponija postoji godinama unazad, a mi smo bili primorani da odvozimo smeće na tu lokaciju, dok se ne reši problem odlaganja smeća sa teritorije Ljig. Sa ovom problemom je upoznato i ministarstvo za zaštitu životne sredine. Ušli smo u projekat izgradnje regionalne deponije“, kaže Lazarević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare