Foto: Nova.rs, Printscreen Twitter/ZoranIl77273998, Nova

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić oštro je osudio odluku Nastavničkog veća da se učenici koji su profesorki engleskog jezika Mariji Stevanović 9. novembra u Tehničkoj školi u Trsteniku izmakli stolicu, smejali se njenom padu, snimali je i snimak objavili na društvenim mrežama, kazne samo ukorom i smanjenom ocenom iz vladanja. On kaže za Nova.rs da je ovakva odluka skandalozna i da predstavlja potpuni krah obrazovanja u Srbiji.

Saopštenje Foruma srednjih stručnih škola prenosimo vam u celosti.

„Da li neko ko napravi ovakav incident u kome je jedna profesorka mogla ozbiljno da se povredi, pa čak i da strada, a koja zbog svega što se desilo i dalje trpi ozbiljne psihičke posledice, treba da bude vraćen na nastavu u istoj školi?

Ogroman broj kolega je saosećao sa povređenom koleginicom i izašao je na ulicu kako bi joj pružili podršku, ali i kako bi ukazali na sve veći broj slučajeva nasilja u školi, međutim, to kao da nije imalo nikakvog efekta.

Foto: Printscreen Twitter/ZoranIl77273998

Posledica ovakvih loših odluka koje ne povlače nikakvu odgovornost onih koji čine nasilje je to da je broj slučajeva napada na profesore u školama u Srbiji u velikom porastu.

Na primer, u Smederevu je u jednoj školi profesor oduzeo mobilni telefon učeniku koji se njime igrao tokom časa, pa je došlo do tuče između njih dvojice. Naime, učenik ga je napao. U Novom Sadu učenik je sačekao profesorku ispred škole i pretukao je zbog čega je završila u Urgentnom centru. U Vrbasu, u osnovnoj školi, učenik je tokom časa nasrnuo na nastavnicu.

Pročitajte još:

Ovo je tužna slika obrazovanja u Srbiji. A profesori su sagnute glave, poniženi, degradirani i uvređeni ovakvom odlukom Nastavničkog veća. Pitaju se čemu ovakva kaznena politika vodi.

Foto: Nova.rs

Zašto kolege iz Trstenika nisu pružile veću podršku svojoj koleginici, već su digli dva prsta za ovako blagu kaznu? Dokle ćemo saginjati glavu i pred učenicima i pred Ministarstvom prosvete i pred direktorima?

Da li želite da branimo dostojanstvo, ugled i čast ove profesije ili da se prepustimo nasilju i da se skrivamo po ćoškovima i bežimo od nasilja koje trpimo?

Milorad Antić Foto: Nova

Naš predlog je da se uvedu privremene mere u Tehničkoj školi u Trsteniku zbog skandalozne odluke i da organi rukovođenja i pedagoško – psihooški rad bude na višem nivou i da se jednom za svagda kaže stop nasilju“, ističe Antić.

BONUS VIDEO: Marija Stevanović, profesorka iz Trstenika_ Prosvetarima status službenog lica

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare