Filip Radović i Milenko Jovanović
Filip Radović i Milenko Jovanović Foto: E-Stock/Stanislav Nedelja/Ivan Dinić/Nova S

Vlada Srbije na današnjoj sednici smenila je v.d. direktora Agencije za zaštitu životne sredine Filipa Radovića i to tačno godinu dana od kada je Milenko Jovanović dobio prvo otkaz, a onda vraćen odlukom suda u Agenciju. Tačno godinu dana od kada Jovanović, kako on to navodi za Nova.rs, počinje njegov "progon" u toj instituciji zato što se suprotstavio odluci direktora Radovića da se bez odobrenja stručnjaka menjaju i ublažavaju kriterijumi za ocenjivanje kvaliteta vazduha.

Milenko Jovanović koji je i jedan od osnivača Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) za naš portal kaže da je Radović danas simbolično smenjen zato što se radi o „unutarstranačkoj zameni“.

„Smene neće rešiti problem u Agenciji i životnoj sredini jer sistemski je to nebitna priča sem na rečima. Problemi ostaju, bilo ko da dođe“, ocenjuje nam Jovanović i dodaje:

„Kako su do sada njemu toliko puta obnavljali status v.d. direktora ako je loše radio. Takve osobe su politički produkt sistema. Zašto je on danas zasmetao i šta se to desilo kada je branjen samim obnavljanjem tog statusa… On je kao i većina državnih funkcionera koji su bez znanja i diploma dobili nagradu u političkoj, prijateljskoj ili kumovskoj raspodeli, odnosno mesto državnog funkcionera kao privilegiju, a ne odgovornost, te da je pomislio i on da je za to stručan. To je bila politička lutrija, kao da ja dobijem rešenje da sam neurohirurg i pomislim da za godinu dana mogu da operišem nekom mozak.“

Milenko Jovanović Foto: Ivan Dinić/Nova S

On ističe da se Agencija za zaštitu životne sredine nalazi u sve gorem stanjem, kao i, kako kaže, životna sredina.

Jovanović navodi kako je Radović osoba koja nije mogla da bude kompetentna za posao direktora i da je tu postavljen bez iskustva.

To govori kakav je odnos prema životnoj sredini, ocenjuje Jovanović.

Iza Radovićevog upravljanja Agencijom ostaje, kako navodi naš sagovornik, ostaje da je poslednjih godinu dana napravljeno ozbiljan urušavanje zakonskih nadležnosti Agencije pre svega u monitoringu vazduha i vode, te kadrovskih problema, ali i da rapidno pada nivo pouzdanosti podataka, te da se ne sprovode obavezujuće procedure.

„Sve kasni bez opravdanja tako da se sve to urušava. Sistematizacija ide ka tome da su nestručni delovi bitniji od struke. Agencija je apostrofirana u izveštaju Evropske komisije svake godine da treba da jača kapacitet koji zapravo rapidno opada. Sada imamo manje od 60 zaposlenih za stalno i 34 ugovoraca, a ima se pravo na deset ili 15 posto, to dovoljno govori“, rekao je Jovanović koji je kada vraćen sudskom odlukom na posao radina drugom radnom mestu jer je njegovo prethodno ukinuto.

Podsetimo, Vlada Srbije je do sada više desetina puta obnavljala Radoviću poziciju vršioca dužnosti direktora. Interesantan primer je bio kada je 15. aprila ove godine retroaktivno rešenje kojim je Radovića postavila na mesto v.d. direktora od 9. oktobra 2020. godine i to na tri meseca.

Filip Radović
Filip Radović Foto: E-Stock/Stanislav Nedelja

Transparentnost Srbija (TS) pozvala je nakon toga Republičko javno tužilaštvo da zbog povrede zakona na štetu javnog interesa podnese tužbu, odnosno pokrene upravni spor za osporavanje zakonitosti rešenja o retroaktivnom postavljenju na položaj vršioca dužnosti direktora Agencije za zaštitu životne sredine Filipa Radovića.

Filip Radović bio je direktor Agencije od 22. februara 2013. do 19. marta 2015. godine, kada je prvi put postavljen na položaj vršioca dužnosti direktora.

Podsetimo, kada je Jovanović otpušten Agencija je tada navela da je on dobio otkaz zbog toga što „nije obezbedio adekvatno održavanje većine mernih stanica, koje su zbog toga nedopustivo zapuštene“, što je Jovanović negirao.

Filip Radović
Filip Radović Foto: E-Stock/Stanislav Nedelja

Milenko Jovanović je na posao u Agenciju vraćen odlukom Višeg suda u Beogradu – do okončanja sudskog postupka koji je pokrenuo posle otkaza ugovora o radu.

Bonus video – Dokumentarac o zagađenju Smedereva 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare