Foto:Filip Krainčanić/nova.rs; promo; EFE STEPHANIE LECOCQ

Nakon što su s radnom grupom Vlade Srbije i predstavnicima firme "Stelantis" održali više sastanaka, radnici Fijata u sredu su blokirali autoput u Beogradu. Prestonica je bila blokirana više od 5 sati. Zapelo je oko odlaska u inostanstvo, ali i visina otpremnina koje su im nuđene. Predsednik Srbije bio je nem sve vreme, ali je ipak povike s Gazele jasno čuo, pa je radnicima zakazao sastanak za danas u 9 sati u Predsedništvu.

Radnici za sve svoje zahteve očekuju pisane garancije, u protivnom najavljuju nove blokade za ponedeljak.

„Ne odustajemo, borićemo se dok god možemo. Želimo da nam okažu ugovor, da vidimo detalje. Pokušavamo da dođemo do kompromisa, ali je to jako teško, sve dok oni u Stelantis gledaju, kao u bogove“, rekao je Igor Anđić, popredsednik sindikata nezavisnost.

Dodaje da njhov zahtev o visini otpremnina i dalje ostaje.

„Platite vi nama dobro naše otpremnine, sve ono što je uloženo, naša snaga, krv i znoj“, poručuje Anđić.

A šta zapravo traže radnici Fijata?

Radnici traže da odlazak na rad u inostranstvo u fabrike Stelantisa bude isključivo dobrovoljan i u skladu sa zakonom Srbije, kao i da im se garantuje posao po povratku.

PROČITAJTE JOŠ

Zahtev je i da se radnicima koji se izjasne za napuštanje fabrike definišu otpremnine najmanje u iznosu koji je isplaćivan prilikom gašenja treće smene u kompaniji Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija.

Radnicima koji odluče da ostanu u radnom odnosu u FCA treba to da se omogući uz garantovanje isplate naknade zarade najmanje u visini minimalne zarade.

Propali svi pokušaji, radnici odbili poziv premijerke

Radnici i sindikati Fijata su odbili predlog premijerke da dođu na razgovore u Vladu Srbije, a umesto toga blokirali su Gazelu.

„Sami su ustali od stola i prekinuli pregovore sa Vladom, a danas su duplirali zahteve i traže 2. 000 evra otpremnine po godini radnog staža“, rečeno je u Vladi Srbije.

BONUS VIDEO: Zašto i dalje ne znamo šta piše u ugovoru države sa Fijatom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare