Foto: Shutterstock

U toku je upis na fakultete, a od sutra počinje i polaganje prijemnih ispita, uz posebne mere zaštite - maske i propisanu udaljenost. Ove godine izdvojio se Farmaceutski fakultet koji beleži pojačano interesovanje studenata, pa za 327 indeksa konkuriše 544 kandidata. Ovaj fakultet je do pre dve godine jedva popunjavao kvote, ali su dobre početne plate, veće od 1.000 evra, i zapošljavanje za samo šest meseci od diplomiranja postale dobre preporuke za buduće brucoše. Čini se da je i korona pojačala interesovanje za studije farmacije.

„Korona nam je pokazala važnost farmaceutske industrije i medicine u kriznim situacijama. To je svakako doprinelo pojačanom interesovanju za studiranje farmacije“, kaže za Nova.rs prodekan za nastavu Farmaceutskog fakulteta Anđelija Malenović.

Njenu tvrdnju potkrepljuje i podatak da se za upis na Medicinski fakultet za 638 mesta prijavilo 1.229 kandidata.

Pojačano interesovanje za Farmaciju počelo je pre dve godine kada se broj prijavljenih povećao za 120 kandidata, taj trend nastavlja da raste, pa je i ove godine bilo još 25 kandidata više.

„Tim za promociju fakulteta krenuo je u intenzivnu kampanju. Učestvovali smo na svim sajmovima obrazovanja, studenti su obilazili svoje bivše škole i razgovarali sa đacima. To se pokazalo efikasnijim od razgovora sa profesorima, prema kojima postoji neka vrsta blokade“, objašnjava Malenović.

#related-news_0

On dodaje da se studenti uglavnom zapošljavaju šest meseci od sticanja diplome, što je pogodnost koja privlači kandidate.

„Većini je prva stanica apoteka, gde odrade obavezan staž posle studija. I posle toga, neki se zadrže u apotekama, a neki prelaze u agenciju za lekove ili razna predstavništva i slično“, navodi prodekan za nastavu.

Fakultet se i novim smerovima prilagodio trendovima i inovacijama.

Foto: Farmaceutski fakultet u Beogradu

„Od 2013. godine ovaj fakultet uveo je i značajne promene u studijskom programu, pa su uvedene neke nove oblasti koje omogućavaju da se dobro zapaošljavaju – dijetetski suplementi, medicinska sredstva, tako da je to pružilo neke nove dodatne mogućnosti. Tu je i biohemijski smer koji podrazumeva rad u laboratoriji, ali ne samo to, oni dobijaju poslove i u raznim agencijama za klinička ispitivanja. Tamo su plate tolike da oni često o tome ne smeju ni da govore. Početne zarade su veće od 1.000 evra. Slične, velike zarade su i  farmaceutskim kompanijama. Najniže na lestvici zarade su apoteke, gde se zarađuje oko 60.000 dinara“, objašnjava nam Malenović.

Studije farmacije traju pet godina, ali svega 50 posto studenata školovanje završava u roku. Prosek studiranaj je oko 6-6,5 godina. Prodekanka za nastavu, napominje da oko 10 posto studenata svake godine odustaje.

Studiranje farmacije nije lako i zahteva da se „zagreje stolica“, pa razmislite. Po svemu sudeći plate i lakoća zapošljavanja diktiraju popularnost fakulteta. Godinama najpopularniji Fakultet organizacionih nauka, dobio je konkurenciju. Na FON-u se ove godine za 820 mesta prijavilo 2.157 kandidata, pa je taj fakultet idalje neprikosnoven.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare