Žitelji Petrovca na Mlavi već dugo muče muku sa nesnosnim smradom farme svinja koja se nalazi na samom ulazu u mesto. I dok oni očekuju da ovaj problem reši vlasnik farme, on pak očekuje da mu u tome pomognu država i Opština. Ovom temom pozabavila se ekipa jutarnjeg programa "Probudi se."

Građani Petrovca na Mlavi dugo se žale na nepodnošljive mirise i zagađenja amonijakom, ali već decenijama su prinuđeni da se zatvaraju u svoje domove kako bi se zaštitili.

„Od ’66 godine nijedna vlast do sada, bez namere da kritikujem bilo koju vlast, ništa nije preduzela kada je u pitanju farma.

Predveče mi zatvaramo prozore, ne možemo da sedimo ispred kuće“, ispričao je jedan od građana Petrovca na Mlavi, dok je njegov sugrađanin dodao da je smrad sve nesnosniji i da se ljudi  već brinu za svoje zdravlje.

Iz opštine Petrovac na Mlavi nisu uspeli da sa vlasnikom postignu dogovore za rešavanje problema. Ni inspekcijski nadzori nisu rezultirali odlukom vlasnika da smanji zagađenje.

Predsednik opštine, Duško Nedinić, smatra da nije rešenje da opština zatvori farmu na kojoj radi 50 ljudi iz tog grada, od čega izdržavaju svoje porodice.

„Plan opštine Petrovac na Mlavi je da uz pomoć Vlade Republike Srbije vratimo kasarnu u širem centru grada negde oko 8,5 hektara da to uredimo kao industrijsku zonu, dovedemo investitora, tako da i tim ljudima koji rade na toj farmi damo mogućnost da na drugi način zarađuju“, kaže Nedinić.

O tome kolika je zapravo štetnost amonijaka koji se iz ove farme sliva u samu reku, sa reporterom „Probudi se“ razgovarao je dr Miroslav Tomović.

„Efekat amonijaka je takav da on u jednom kratkom vremenskom period u maloj koncentraciji kod većine zdrave populacije ne može da stvori velike zdravstvene smetnje, ali problem nastaje kad se to dešava u dužem vremenskom periodu i kada su koncentracije zaista veće.

Opisane su kliničke studije u kojima dolazi do oštećenja gornjih partera respiratornog trakta nosa, nosne šupljine, zdrela i trahee. Ali su opisani i slučajevi gde je u dužem period ekspozicije došlo i do razvoja hronične opstruktivne bolesti pluća“, rekao je dr Tomović.

Ostaje, dakle, otvoreno pitanje ko će i kada pomoći građanima Petrovca na Mlavi u dugogodišnjem problemu u cilju njihove zdravstvene zaštite.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar