Foto: Printscreen/RTS

Svedoci smo sve većeg broja obolelih i preminulih od posledica virusa korona i to je razlog što se Evropska unija odlučila za nesvakadišnju meru da obezbedi novac za plate za 200 zdravstvenih radnika koji će pomoći u borbi protiv ove bolesti, izjavio je šef Delegacije EU Sem Fabrici, nakon potpisivanja ugovora o finansiranju dodatnih medicinskih radnika za borbu protiv Covid 19.

Fabrici je u onlajn obraćanju pojasnio da će se to medicinsko osoblje sastojati od doktora, medicinskih sestara, tehničara i administrativnog osoblja.

„Svi će biti zaposleni u koordinaciji sa Institutom ‘Batut’, a biće upućeni na ispomoć u različitim ustanovama javnog zdravlja i centrima primarne zdravstvene zaštite i laboratorije širom Srbije“, naveo je Fabrici.

U narednih šest meseci tih 200 profesionalaca će pružati značajnu pomoć i radiće na prvoj liniji fronta u onim opštinama u Srbiji gde je najneophodnije i u kojima postoji vanredna situacija poput Beograda, Kragujevca, Užica, Valjeva, Šapca, Novog Pazara…

„Ovo je još jedna zajednička inicijativa koju realizuje EU, predstavnici Srbije i UNOPS-a kao pomoć u borbi protiv aktuelne epidemije i ovo je samo još jedna nova faza u kontinuiranim naporima i kontinuiranoj saradnji između Srbije i EU“, naveo je Fabrici.

Podsetio je da su ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i on u martu i aprilu potpisali ugovor o dve velike donacije.

Prva donacija pokrila je troškove 15 kargo aviona koji su puni medicinske opreme sleteli na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu dovezavši više od 700 tona različite prekopotrebne medicinske opreme koju je Srbija nabavila sama za borbu protiv epidemije.

A druga donacija podrazumevala je direktnu nabavku maski, respiratora, kiseonika, trijažnih kontejnera koje je EU kupila za Srbiju.

#related-news_0

„Pored ovoga obezbedili smo oko 100 miliona evra kako bismo u borbi protiv Covid 19 pomogli najranjivijim grupama među kojima su starije osobe, žene, pripadnici romske zajednice, migranti“, naveo je Fabrici i dodao da se bave i ekonomskom stranom u borbi protiv Covid 19.

U tom smislu, kako je naveo, razgovaraju sa nadležnima u Srbiji o ekonomnskim merama kojima mogu da potpomognu mala i srednja preduzeća u našoj zemlji i sektore koji su najviše pogođeni.

Tako je EU prošle nedelje pokrenula nov projekat koji je usmeren na turizam 12 opština istočne Srbije, podsetio je Fabrici.

Ministarka Jadranka Joksimović izjavila je da će potpisani ugovor sa EU o angažovanju 200 dodatnih zdravstvenih radnika omogućiti osnaživanje ljudskih kapaciteta našeg zdravstvenog sistema navodeći da je to u ovom trenutku Srbiji veoma potrebno i važno.

Joksimović je prilikom onlajn obraćanja navela da je trenutak nažalost takav da potpisivanje predstavlja jedan od važnijih događaja u kontinuiranoj podršci EU Srbiji od početka pandemije i istakla da su zdravstveni radnici pod ogromnim teretom.

Prema njenim rečima, Ministarstvo zdravlja je sredinom juna na inicijativu EU, koja se interesovala šta je to što još može da uradi, uputilo zahtev za finansijsku pomoć za dodatna angažovanja na određeno vreme zdravstvenih timova koji bi pomagali tamo gde je najpotrebnije.

Kako je istakla, 3. jula je stigao i formalni odgovor kojim su potvrdili da Srbija može da izdvoji milion evra iz IPA 2018.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar