Foto:EPA-EFE/BIONTECH SE

Tokom sutrašnjeg sastanka lidera zemalja članica EU ne očekuje se konkretizacija termina niti količina doza vakcina protiv korona virusa koje bi mogle da stignu na Zapadni Balkan, rekao je zvaničnik EU, preneo je portal RTCG.

Najavljeno je, navodi se, da će lideri zemlja EU, ipak, na video konfrenciji razgovarati o solidarnosti EU sa trećim zemljma o isporuci vakcina.

„Nema vremenskog okvira za isporuku vakcina trećim zemljama. Situacija je već dovoljno komplikovana unutar EU zbog problema u proizvodnji. Naša je namera da to realizujemo kada budemo i sami dovoljno napredovali“, rekao je neimenovani zvaničnik EU, prenosi portal.

U EU naglašavaju da zemlje Zapadnog Balkana ne treba da sumnjaju u princip da će „EU biti tu za svoje partnere“ i da će se zalagati da vakcine kao „globalno dobro stignu do svih kojima su potrebne. Iz Evropske komisije su uoči sastanka lidera EU poručili zemljama Zapadnog Balkna da budu „strpljive još par sedmica“ i da se unutar EU uspostavlja mehanizam koji bi trebalo da omogući partnerskim zemljama „pristup delu od 2,3 milijarde doza vakcina“ koje EU obezbedila kroz zajedničku nabavku.

Navodi se i da su glavne teme sutrašnjeg sastanka EU lidera ozbiljnost situacije usled širenja novih sojeva virusa u Evropi, proizvodnja i isporuka vakcina, kao i kampanja vakcinacije u zemljama članicama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare