Epidemiolog Verica Ilić Foto.N1

Budućnost Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa biće poznata kada se formira nova Vlada Srbije, najavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, a epidemiološkinja Verica Ilić iz udruženja Ujedinjeni protiv kovida naglašava da je to politička odluka, dok je u praktičnom životu dovoljna Komisija za zarazne bolesti sastavljena od velikog broja stručnjaka.

„Krizni štab je odigrao neku svoju ulogu. Gledajući sa našeg aspekta mi smo puno puta dokazali da zvanični podaci nisu od upotrebne vrednosti zbog činjenice da su lažni. Različitim metodama smo puno puta dokazivali da nisu tačni, što je ostlao bez rezultata i promena odluka, ali nešto smo za neke ljude uradili“, objašnjava Ilić za Dan uživo.

Ona podseća da su Ujedinjeni protiv kovida od početka bili protiv kriznog štaba, a za Komisiju protiv zaraznih bolesti, kako je to i bilo propisano zakonom.

Kada je u pitanju trenutna epidemiološka situacija, sagovornica N1 kaže da je ona povoljna i da više nema potrebe za postojanjem crvenih zona, broj zaraženih, treških slučajeva i preminulih je sve manji, što se može smatrati krajem epidemije.

„Što ne znači da je to kraj virusa i da više niko nikada neće oboleti. Pojedini će obolevati i umirati zbog svog zdravstvenog stanja, ali to više neće biti u onoj meri“, dodaje Ilić.

Opširnije čitajte na N1.

Bonus video: Krizni štab – Niže cene testova, skraćena izolacija, o nastavi odluka u utorak

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar