Darija Kisic Tepavcevic
Darija Kisić Tepavčević Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Epidemiološka situacija je poslednjih nedelja povoljnija zahvaljujući vakcinaciji, izjavila je ministarka i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

Ona je za Tanjug rekla da protekli praznici i okupljanja nose veći rizik od širenja zaraze, ali da se ipak nada da se za dve nedelje neće videti značajnije promene izazvane opuštanjem tokom prazničnih dana.

„Ono što nam je išlo u prilog bilo je toplo vreme, pa je većina okupljanja bila na otvorenom prostoru koji je manji faktor rizika. Uz to, znatan broj građana je vakcinisan, a i većina građana se ponaša savesno i odgovorno“, rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Osim pada broja novozaraženih, najbolji pokazatelj povoljnije epidemiološke situacije jeste i manji broj prijema u bolnice, a veći broj otpusta, napominje ministarka i poručuje da su, ukoliko se nastavi ovim tempom, moguća „opuštanja“ zdravstvenog sistema.

KBC „Bežanijska kosa“ je izašao iz kovid sistema, a ministarka najavljuje da će u narednom periodu, u skladu sa epidemiološkom situacijom, sigurno biti donete mere da se još neke bolnice vrate u redovan režim rada, iako, dodaje, i tu treba biti oprezan, što pokazuje i prethodno iskustvo.

Kisić Tepavčevićeva napominje da je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji povoljna isključivo zahvaljujući vakcinaciji.

„Ako nastavimo sa ovakvom svešću, i ovakvim odzivom na vakcinaciju, sigurno nas u narednom periodu čekaju i opuštanja i dosta povoljnija situacija“, navela je ona.

Inače, u Srbiji je do sada dato više od 3,5 miliona doza vakcina.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare