koronavirus u srbiji
Zoran Radovanović, epidemiolog / Foto: Screenshot N1

Veliku pažnju javnosti izazvala je skorašnja izjava vladike banatskog Nikanora u kojoj on poziva vernike da prekrše sve mere Vlade Srbije, jer je "sveta pričest najbolji lek". Stoga smo pitali epidemiologa Zorana Radovanovića šta misli o tim rečima.

Naime, vladika banatski Nikanor nedavno je održao propoved u kojoj je otvoreno pozvao vernike da prekrše sve mere Vlade Srbije, jer je „sveta pričest najbolji lek“, a „crkva najbolja bolnica“ i da im slobodu kretanja jedino bog može zabraniti.

Epidemiolog Zoran Radovanović na to kaže sledeće:

„Evo vidite, on se suprotstavlja i svom patrijarhu, ali ja sam siguran da je on nekad bio kod lekara i išao u bolnicu. Ako nije, kad dođe iskušenje, siguran sam da neće da kleči i moli boga nego da će otići u bolnicu. Biće dovoljno razuman da se osloni na medicinu, a ne samo na veru.“

On se slaže i da medicinu i veru ne treba postavljati jednu nasuprot drugoj.

„Uz modernu terapiju koju nudi savremena medicina, on može da se i pomoli i okrene bogu i da i tu nađe okrepljenje, ali ili jedno ili drugo s njegove strane nije razumno.“

Radovanović kaže i da bi bolje bilo da se vladika priklonio mišljenju i našeg patrijarha i Sinoda, ali i mišljenju ruskog patrijarha koje se tiče pričesti u vreme zaraze.

Pročitajte još:

„Ruski patrijarh se pozvao na iskustvo još iz srednjeg veka kada je u te svrhe korišćeno sirće. Postoje civilizacijska rešenja otkako se poslednjih 150 godina zna za uzrok zaraznih bolesti, pa i Crkva mora tome da se prilagođava. Kao što i taj vladika sad sedi u autu, a ne vozi se čezama, tako treba ići u korak s vremenom. A postoje vrlo razumna rešenja. Za pričest se može koristiti plastična kašičica za jednokratnu upotrebu ili da crkvenjak obične kašike pere u alkoholu, prljave da uzima posle vernika, a čiste vraća za njih… To može sa malo napora da funkcioniše lepo. Nema potrebe za tvrdoglavošću i za insistiranjem na onome što je pre više vekova bilo normalno, a više nije“, zaključuje epidemiolog Radovanović.