Morbili Foto: Shutterstock

Od početka godine u Srbiji je registrovan 181 slučaj malih boginja (morbila), a samo za prvih sedam dana jula, u čak četiri grada prijavljen je 31 novi pacijent, pokazuju podaci najnovijeg izveštaja Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

U periodu od 1. jula do 7. jula ove godine registrovan je 31 slučaj morbila, i to 23 na teritoriji Novog Pazara, šest na teritoriji Beograda i po jedan slučaj u Novom Sadu i Loznici.

Na teritoriji grada Beograda registrovana su ukupno 94 slučaja morbila u okviru epidemije prijavljene 22. februara ove godine. Pored toga morbili su potvrđeni i kod dva deteta sa teritorije Republike Srpske. U Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak” potvrđeno je 76 slučajeva, a 20 obolelih osoba su kontakti laboratorijski potvrđenih slučajeva.

Foto: Shutterstock

Među obolelima je 28 dece mlađe od šest godina, od kojih je 25 nevakcinisano, dvoje je primilo po jednu dozu vakcine sa komponentom protiv morbila, a jedno je nepoznatog vakcinalnog statusa, 19 nevakcinisanih osoba uzrasta od 6 do 25 godina, osam potpuno vakcinisanih osoba uzrasta od 14 do 28 godina, kao i 41 osoba starija od 30 godina, od kojih je jedna potpuno vakcinisana sa dve doze vakcine protiv morbila, četiri su nepotpuno vakcinisane sa jednom dozom vakcine, jedna je nevakcinisana, a 35 je nepoznatog vakcinalnog statusa.

Pročitajte još:

Komplikacija u vidu upale pluća javila se kod sedmoro obolelih.

Na teritoriji Novog Sada registrovano je šest slučajeva morbila. Oboleli su stariji od 30 godina, pri čemu je jedan nepotpuno vakcinisan jednom dozom vakcine sa komponentom protiv morbila, a pet osoba su nepoznatog vakcinalnog statusa.

U Srbiji su i dalje na snazi pooštrene mere epidemiološkog nadzora, koje traju još od 7. februara, a tako će biti sve do isteka perioda dvostruke inkubacije nakon poslednjeg registrovanog slučaja malih boginja.

Foto: Shutterstock

Morbile se prenose direktnim kontaktom sa obolelom osobom – putem poljupca, rukovanja, putem vazduha respiratornim kapljicama koje emituje obolela osoba kao što su kašalj i kijanje, a retko indirektnim putem preko sveže kontaminiranih predmeta.

Inkubacija, period od momenta ulaska virusa u organizam do pojave tegoba kod malih boginja traje 7 do 18 dana.

Foto: Printscreen Nova/Video

U Srbiji opada obuhvat vakcinacijom MMR vakcinom protiv malih boginja, zauški i rubele, u 2023. godini bio je ispod 95 odsto, koliko je potrebno da bi se izbegla epidemija. Obuhvat je za svega par procenata veći u odnosu na 2022. godinu.

***

BONUS VIDEO: Male boginje stvaraju veliki problem: Kada bi se vakcinisali svi koji mogu apsolutno bi bili zaštićeni od epidemija kakve sada imamo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar