Novi Sad protest
Protest u Novom Sadu protiv izgradnje novog mosta Foto:BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Ekološki aktivisti i građani koji već četiri dana “kampuju” na novosadskom Šodrošu, sprečavajući da se na ovom lokalitetu seče šuma zbog trase izgradnje novog mosta preko Dunava, danas su zvanično predali zahteve gradonačelniku Novog Sada. Oni su prvobitno izneli svoje zahteve pred medijima, s obzirom da vlast, kako kažu, “ignoriše sopstvene građane”.

“Zahteve podnosimo isključivo kao građani, jer ovo nije samo u pitanju odbrana Šodroša, već celog Novog Sada. Zahtevamo potpunu obustavu radova oko Kameničke Ade, Dunavca, Šodroša i Ribarskog ostrva. Oni su deo ekološkog koridora i Nacionalnog parka Fruška gora. Svi radovi koji bi se ovde izvodili u zaštićenoj moraju imati dozvolu Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode”, rekla je aktivistkinja Vesna Galečić, napominjuči da se “naše institucije više ne mogu praviti mrtve”.

Pored Zavoda, ne reaguju ni nadležne inspekcije kojima se građani mesecima obraćaju, niti Pokrajinski sekretarijat.

“Molimo institucije da što re uđu u dijalog sa nama i da poslušaju pozive svojih građana. Dolazi nam na red usvajanju Generalno urbanistočkog plana na koji su građani dali 12.590 primedi i ova stvar se više ne može ignorisati. Mi možemo samo svojim telima braniti ovo područje”, rekla je Galečićeva.

Pored obustave radova, aktivisti zahtevaju i pokretanje krivičnih i prekršajnih postupaka protiv izvođača radova koji vrše bespravnu seču stabala na parceli 7386/7 KO Novi Sad II.

Aktivisti su takođe podsetili da je više nevladinih organizacija još prošle godine uradilo studiju koja je pokazala da na ovom pojasu postoji dve stotine zakonom zaštićenih vrsta, koje bi nestale u slučaju nastavka radova. Oni su istakli da je netransparentnost radova koje Grad planira dodatno zabrinjavajući, i da postoje sumnje da se radi mimo zakona, kao i da nije urađena studija o uticaju radova na životnu sredinu.

“Mi nismo protiv mosta, već smo za most na drugom mestu. Imamo mesta do hrvatske granice, dokle nemamo nijedan most. Izgradnaj na drugom mestu bi bila daleko korisnija za sve”, kažu aktivisti.

Nakon obraćanja medija, aktivisti su ušli u Gradsku kuću i zvanično predali svoje zahteve lokalnim vlastima. Most sa pristupnim saobraćajnicama i vijaduktom na Bulevaru Evrope koštaće 175,5 miliona evra, iako je prvobitna najavljena cena 130 miliona evra. Most će graditi kineska kompanija CRBC (China Road and Bridge Corporation), a rok za završetak je 31 mesec.

BONUS VIDEO: Beograd i Novi Sad direktno zagađuju reke – Zašto nemamo postrojenja za preradu otpadnih voda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar