Foto:N1

Više ekoloških organizacija uputilo je danas Regulatornom telu za elektronske medije zahtev da zabrani oglašavanje "opasne poruke kompanije Rio Tinto" za projekat Jadar, koja se emituje na Radio-televiziji Srbije.

Zahtev je potpisalo više od 30 organizacija, među kojima je i Udurženje građana „Ne damo Jadar – Loznica protiv Rio Tinta“, kao i Odbranimo reke Stare planine, ali i naučna savetnica Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Dragana Đorđević i profesorka Biološkog fakulteta i članica Skupštine slobodne Srbije Ljiljana Tomović.

U zahtevu se ocenjuje da je prekršen Zakon o oglašavanju u članu 6 a u vezi sa oglasnom porukom koja se poziva na mišljenje određenih naučnika, stručnjaka ili potrošača, te se dodaje da poruka mora biti potvrđena, dokumentovana i poverljiva.

Ističe se da je u oglasnoj poruci navedena lažna tvrnja da je jedno od najznačajnijih ležišta litijuma u Srbiji, te se navodi da ta tvrdnja nije potvrđena, dokumentovana, niti proverljiva i da se tom porukom utiče na formiranje mišljenja javnosti.

U zahtevu se navodi i da je prekršen niz članova Zakona o oglašavanju, jer projekat „Jadar“ nije dobio dozvolu za ekploataciju, kao i da je prekršen član 10. kojim je zabranjeno podsticanje ili odobravanje postupaka koji su zabranjeni propisima o zaštiti životne sredine i iznošenje neistinitih tvrdnji.

Navodi se da je porukom prekršen i Zakon o javnom informisanju i medijima, koji propisuje istinito, nepristrasno, pravovremeno i potpuno informisanje građana Srbije.

Bonus video: Nova.rs u dolini Jadra

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar