Foto: N1

Preliminarna lista organizacija koje su za svoje projekte dobile finansijsku podršku Ministarstva životne sredine, izazvala je revolt brojnih udruženja koja se bave ekologijom. Iz relevantnih i javnosti poznatih ekoloških udruženja, čiji su projekti ostali ispod crte, poručuju da su novac dobila fantomska udruženja, a iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije najavljuju i krivične prijave, zbog saznanja da su pojedini članovi komisije ministarstva tražili mito u zamenu za bodove na konkursu.

U momentu kada su ekološka pitanja u zemljij goruća, deo borbe za zdravu životnu sredinu vodi i civilni sektor. Država je tu da im pomogne, pa je tako resorno ministarstvo podelilo 70 miliona dinara za projekte 79 organizacija. Ispod crte na konkursu ostalo je 113 udruženja, među njima i Vojvođanske zelene inicijative.

„Ja nisam bila iznenađena s obzirom da se projekat dokumentarni TV serijal „Zelena patrola na delu“ bavi ozbiljnim ekološkim temama i istraživačkim novinarstvom, jasno je da oni ne podržavaju takve projekte. Rezultati ovoga konkursa pokazuju da su ovaj put šansu dobile organizacije koje se ne bave zaštitom životne sredine, organizacije koje iza sebe nemaju čak ni relevantne projekte iz oblasti za koje su registrovane, organizacije koje su bile dve godine neaktivne, pa čak za dve godine nisu ni podnele izveštaj finansijski APR-u“, kaže Ruža Helać, Vojvođanske zelene incijative.

Pa čak i organizacije koje uopšte nisu registrovane u APR-u, poput udruženja „BI International“ iz Novog Pazara, koje je dobilo maksimalan iznos od 1,7 miliona dinara. Novac su dobila i brojna studenstka, čak i srednjoškolska i sportska udruženja, uključujući jedan konjički klub, zatim udruženja osnovana pre nekoliko meseci, bez ikakvog sajta, kontakta, društvene mreže ili tragova o radnom iskustvu.

Ispod crte ostale su javnosti poznate organizacije kao što su Čepom do osmeha, Pokret gorana Novog Sada, pa i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koje postoji već 32 godine.

„Ono što je vrlo bitno napomenuti jeste da ovaj konkurs ima vrlo jasna pravila. Ovde su mogle da konkurišu organizacije civilnog društva, sa teritorije Srbije, čija je osnovna delatnost zaštita životne sredine i neke, da kažem, srodne aktivnosti, ali one koje imaju iza sebe reference, dakle imaju sprovedene projekte prethodnih godina. Kako se na ovom spisku nalaze udruženja koja su osnovana u februaru i martu ove godine, to je potpuno neverovatno, dakle oni nema šanse da imaju bilo kakve reference. Ono što je vrlo zanimljivo da postoje udruženja čija se imena na društvenim mrežama, na internetu pronalaze isključivo i samo na stranicama na kojima se vidi da su dobili sredstva, dakle to su fantomske organizacije“, navodi Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Ružić dodaje i da je proces dodele bio potpuno netransparentan – kao i svake godine, imena članova komisije za dodelu sredstava ostala su nepoznata, a za razliku od prethodnih godina – sistem bodovanja projekata nije objavljen.

„Mi imamo vrlo direktna saznanja da su određene osobe koje ne rade u Ministarstvu životne sredine išle od organizacije do organizacije i nudile takozvanu pomoć, da bi im projekti prošli, za uzvrat se traži procenat od sredstava“, dodaje Ružić.

Zbog toga Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije najavljuje i krivične prijave, dok koalicija Otvoreno o konkursima, koju čini više od 15 organizacija, zahteva od resornog ministarstva da konkurs poništi i raspiše novi.

Ministarstvu životne sredine uputili smo pitanja kako je moguće da su sredstva na konkursu dobile i one organizacije i udruženja koja ne ispunjavaju elementarne uslove konkursa. Pitali smo ih zbog čega sistem bodovanja projekata nije transparentan, kao što je bio prethodnih godina. Odgovore ćemo objaviti kada, odnosno ukoliko ih dobijemo.

BONUS VIDEO: Mihajlović: Preselićemo čitavo selo zbog rudnika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar