Foto: Nova.rs

U poslednja 24 časa još dve osobe preminule su od koronavirusa, dok su 74 osobe zaražene.

Na respiratorima se nalazi 28 osoba.

Ukupno je testirano 7.709 osoba od prethodnog preseka.

***

Dva učenika koja su nastavu pohađala u istoj grupi u beogradskoj Osnovnoj školi „20. oktobar“ pozitivna su na virus kovid 19, potvrdilo je Ministarstvo prosvete. Kao što je predviđeno Kriterijumima Instituta za javno zdravlje Srbije ,,Dr Milan Jovanović Batut’“, za postupanje u slučaju pojave tog virusa u školama učenici ove grupe će nastavu u narednom periodu pratiti onlajn.

***

Epidemiolog Predrag Kon pojasnio je danas meru nadzora za građane Srbije koji se vraćaju iz inostranstva, navodeći da se ta mera prvi put sprovodi, da se očekuje oko 50.000 ulazaka nedeljno u zemlju i da osnovno da svako ko uđe treba da ima samosvest da je došao iz države u kojoj je visoka transmisija virusa.

“On dobija upozorenje, ali i obavezu da se javi u kovid ambulantu. To ne podrazumeva da se osoba koja dođe kući odmah javi kovid ambulanti. Postoje dva mesta gde može da se prijavi, a to su mreža zavoda za javno zdravlje i kovid ambulante, a postoji i elektronska mogućnost, preko testa samoprocene, koja automatski dostavlja podatke primarnoj zdravstvenoj zaštiti”, objasnio je Kon.

***

Imunolog dr Srđa Janković kaže da nova mera nadzora građana koji se vraćaju iz zemalja sa većim brojem slučajeva koronavirusa od Srbije ne znači ograničenje slobode kretanja niti plaćanje bilo kakvih kazni, već obavezu redovnog javljanja nadležnom lekaru u kovid ambulanti, i to telefonom ili elektronskim putem.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare