U poslednja 24 časa dve osobe su preminule od posledica kovida 19, dok je još 108 osoba zaraženo.

Na respiratorima se nalazi 36 pacijenata.

Od prethodnog preseka testirano je 9.513 osoba.

Ukupno, od početka epidemije, od koronavirusa preminulo je 709 osoba.

***

Krizni štab odlučio je danas da neće uvoditi karantin niti PCR testiranje za naše državljane koji se vraćaju sa letovanja , ali su zato usvojili preporuku da deca koja su bila u inostranstvu po povratku nastavu pohađaju 10 dana onlajn. Doneta je i odluka o produžetku radnog vremena za maloprodajne objekte, a ublažena je mera ograničenja okupljanja na otvorenom i u zatvorenim prostorima.

Prema rečima dr Darije Kisić Tepavčević, odlučeno je da trgovinski objekti ubuduće mogu da rade do 23h, a ugostiteljski objekti sa baštama mogu da rade do 1h.

Što se tiče naših građana koji se vraćaju sa letovanja iz inostranstva, doneta je odluka da neće biti potrebno da budu u karantinu ili da pokažu negativan PCR test  po povratku u zemlju. Usvojena je, međutim, preporuka o izolaciji za decu školskog uzrasta.

“Preporuka za sve roditelje čija deca su putovala u inostranstvo je da ona provedu 10 dana u kućnoj izolaciji od momenta ulaska u zemlju. Preporučeno je da deca za to vreme nastavu prate online”, izjavila je dr Kisić Tepavčević.

Ublažena je i zabrana javnog okupljanja.

“Maksimalan dozvoljeni broj osoba na javnim okupljanjima u otvorenom i zatvorenom prostoru povećava se sa 10 na 30 osoba”, rekla je dr Kisić Tepavčević.

***

Podsetimo da je epidemiolog dr Predrag Kon uoči sednice  izjavio za RTS  da će Krizni štab danas ponovo raspravljati o mogućnosti uvođenja samoizolacije za one koji dolaze sa odmora iz inostranstva u Srbiju.

Takođe, poslednjih dana u fokusu javnosti je epidemiološka situacija u kontekstu polaska đaka u škole.

Od ponedeljka, 24. avgusta, dozvoljene su posete domovima za stare i korisnicima drugih socijalnih ustanova uz prethodnu najavu, a dozvoljen je i rad ustanovama kulture, pozorištima i bioskopima, ali uz strogo sprovođenje zaštitnih mera.

***

Predrag Kon za Nova.rs u sredu izjavio da smatra  da je početkom septembra najmanji epidemiološki rizik za otvaranje škola, a da odlaganje zagovaraju oni kojima se čini da ih nikad ne bi trebalo otvoriti.

On je naglasio da očekuje da će epidemiološka situacija do 1. septembra biti još bolja nego što je trenutno.

Na pitanje da li je, gledano sa epidemiološkog aspekta, sve spremno za početak školske godine ili se razmatra eventualno odlaganje, Kon odgovara da odlaganje nikako ne bi bilo dobro.

“Epidemiološka situacija će se smirivati još više. Svako odlaganje onemogućuje da u najboljem trenutku počne škola. Nama je najvažnije da su mere i dalje na snazi i da to ostane sve do polaska u školu”, rekao nam je epidemiolog i član Kriznog štaba.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar