Punkt na Sajmu Foto: Ana Vušović Marković/Nova.rs

Iako ste preležali kovid i primili dve ili tri doze vakcine, morate da znate da niste u potpunosti bezbedni od koronavirusa. Razlog zašto se ljudi zaražavaju iako su stekli iminutet leži u činjenici da je novi soj pet puta zarazniji nego prethodni, ali na svu sreću stvara lakšu kliničku sliku nego do sada poznati sojevi.

Sve su češći slučajevi da se u kovid ambulante javljaju osobe koje su primile dve ili tri doze vakcine, koje su pored toga preležale kovid, a sada su opet u kovid redovima. Mnogi se pitaju kako je to moguće i da li nam vakcina zaista pomaže.

Stručnjaci upozoravaju da je novi soj pet puta zarazniji nego svi do sada poznati, ali da je klinička slika pacijenata lakša nego u prethodnim talasima. Stručnjaci kažu da ne treba sumnjati u imunizaciju, ali da novi soj jeste zarazniji pa je stoga imunitet krhkiji nego kod ranijih sojeva.

„Ceo svet se bori protiv omikron soja, pa samim tim ni Srbija nije izuzeta od novog soja koji stvara velike komplikacije. Kada je reč o situacijama u kojima su građani vakcinisani sa dve ili tri doze, preležali su kovid pre nekoliko meseci i sada dobili omikron soj, zna se da u određenom broju slučaja novi soj koji je zarazniji može da zaobiđe imunitet i da zarazi pacijenta, ali tada neće stvoriti tešku kliničku sliku”, rekao je koordinator vakcinalnog punkta beogradskog Sajma doktor Zoran Bekić.

Naš sagovornik kaže da je i pored ovakvih situacija potrebno nastaviti sa imunizacijom kako bismo prevenirali virus i ističe da je omikron soj pet puta zarazniji nego što su svi poznati sojevi do sada.

„Svi u svetu pokušavaju vakcinacijom da spreče omikron soj, ali to nije lako u ovom slučaju jer je u pitanju veoma zarazan soj. Komparativno posmatrano, on je pet puta zarazniji nego svi drugi poznati sojevi u svetu. Daje nešto lakšu kliničku sliku, ali daleko od toga da ne postoje pacijenti koji imaju srednju ili težu kliničku sliku“, podvukao je naš sagovornik.

Bonus video: Omikron – Novi soj pred vratima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare