Foto: TANJUG/ZORAN MIRKOVIC/bs

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kazao je da se danas očekuje avion sa gradjanima Srbije koji se iz Beča vraćaju u zemlju, a da se sutra očekuje avion iz Dubaija.

On je za TV Prva izjavio da se trenutno u Nemačkoj nalazi oko 1.550 građana Srbije koji su se putem konzularnih predstavništava registrovali za povratak, da je u Sjedinjenim Američkim Državama skoro 640 i oko 480 u Austriji, kao i da ih ima i u brojnim drugim državama.

Dačić je najavio da će sledeće nedelje avioni po gradjane ići na Maltu, u Prag i Bratislavu, Oslo i Stokholm, i na destinacije u Nemačkoj.

On je dodao da se trenutno radi na tome da se kolima prebace ljudi iz Italije i Slovenije.

Govoreći o inicijativi kojima su zemlje Zapadnog Balkana uputile Evropskoj komisiji, od koje su tražili da prema njima ukine zabranu izvoza medicinske opreme, Dačić je naveo da odgovor EU očekuje u toku sledeće nedelje.

„Ovo je važno zato što sada nije centralno pitanje da li imate novac, nego da li neko želi da vam proda medicinsku opremu“, rekao je on i naveo da i kada platite robu ne možete nekad da je dobijete.

Dačić je takodje ocenio da je EU u trenutnoj zdravstvenoj krizi pokazala nekonzistentnost i da „nema zajednički stav“ povodom mnoštva pitanja vezanih za korona virus.