Foto: NOVA S

Večerašnji gost emisije "Među nama" bio je karikaturista Dušan Petričić, koji je sa novinarkom i voditeljkom Majom Nikolić razgovarao o karikaturi, Srbiji, Crnoj Gori i Nušićijadi.

Na početku emsije Maja Nikolić osvrnula se na najnoviju Petričićevu karikaturu apropo Mila Đukanovića, odnosno pobede opozicije i poraza DPS-a u Crnoj Gori, te ga upitala koliko mu je vremena trebalo da je nacrta.

„Trebalo mi je otprilike koliko i za svaku drugu karikaturu. Logično je da odreagujem na ovaj, da ga nazovem istorijski događaj, i ja sam na svoj način odreagovao. Malo sam se kolebao oko naslova i prezentacije, jer po meni rezultati ovih izbora nameću tri dominantne stvari. Prva je poraz Mila Đukanovića, i nacrtao sam ga u gangsterskom odelu zato što to određuju moj stav prema njemu i njegovoj tridesetogodišnjoj vladavini, i uopšte nemam dilemu oko toga. Možda je previše jak ovaj krst preko njega i definitivno je izgubio izbore, ali postoje i drugi za mene dominantan efekat ovih izbora, a to je ono što smo gledali na ulicama Podgorice i drugih gradova, ali i na ulicama Beogarda. Tu imamo jednu vremensku crtu koja pokazuje da taj pristup i taj način, uz pomoć crkve, ikona i sveća i Rusije naravno, ide nazad, a na napred. I to je moj stav od ranije. Treća dominantna stvar koju nisam na karikaturi mogao da prikažem, jeste ta da ovi izbori u Crnoj Gori uz ove dve dominantne slike, imaju jednu poruku, a to je – Crna Gora je u političkom i društvenom pogledu daleko ispred Srbije. I ovi izbori su pikazali jednu pristojnu ozbiljnost, način kako se izbori organizuju, kako se odvijaju i kako se politički akteri posle izbora ponašaju“, rekao je Petričić i dodao da je to dobra poruka posle izbora u Crnoj Gori.

Istakao je da je očekivao da će ova njegova karikatira naljutiti dosta ljudi.

„Ja sam pre jedno pola godine pravio još jednu karikaturu o litijama, i uporedio sam to sa 1892. godinom kada je Tesla izmislio sijalicu. I sto i više godina kasnije, litije nepregledne po zabiti Crne Gore, sa svećama i ikonama idu ne znam gde. I uporedio sam naravno, pošto je karikatura sredstvo koje dozvoljava preuveličavanje, sijalicu i sveće. Tek je tad trebalo da vidite kakve su reakcije bile“, rekao je između ostalog poznati karikaturista.

O čemi je još govorio Dušan Petričić pogledajte u video snimku:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare