Foto: Google maps, americanarestaurants.com

Državna vila u Užičkoj ulici broj 38 u elitnom beogradskom naselju Dedinje, prodata je firmi "ANH Holding Limited", a koja je u vlasništvu Muhameda Alabara. On je našoj javnosti poznat kao jedan od investitora u Beogradu na vodi. Cena po kojoj je državna svojina prodata obavijena je velom tajne.

Kako se može videti uvidom u katastar, kao imalac prava nad objektom u Užičkoj ulici, navodi se firma „ANH Holding limited“.

Muhamed Alabar se kao vlasnik ove firme navodi u biografiji objavljenoj na sajtu jedne od svojih kompanija „Americana restorants“.

Foto: Nova.rs

U Rešenju Republičkog geodetskog zavoda iz oktobra ove godine navodi se da je Republika Srbija kao dosadašnji imalac prava obrisana , a da je pravo svojine upisano na korist firme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Zastupnik ove kompanije je inače Danilo Jerinić, koji radi kao koordinator za dozvole u preduzeću „Beograd na vodi d.o.o“, a kako je naš portal već pisao, Jerinić je i jedan od neizvršnih direktora Beogradske autobuske stanice.

Beogradska autobuska stanica Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

U izjavi za Nova.rs, član predsedništva stranke SRCE, Boško Šindić kaže da je vila u Užičkoj pala u ruke Muhameda Alabara, kog je predsednik Srbije svojevremeno nazivao svojim prijateljem.

„Postavlja se pitanje na osnovu čega je doneta ovakva odluka? Da li postoji neki zaključak Vlade o tome? Kao i da li je bilo neke javne licitacije i nadmetanja ili je sve urađeno u tajnosti? Takođe se postavlja pitanje po kojoj ceni je vila prodata i da li je cena tržišna i realna“, kaže Šindić.

PROČITAJTE JOŠ

Dodaje i da ako je sve urađeno tajno i po ceni ispod realne, deluje da je to urađeno na osnovu ličnih odnosa i privatnih interesa Aleksandra Vučića, a kako kaže, na štetu Republike Srbije.

Vila bila namenjena Mirku Cvetkoviću 

Prema ranijem pisanju medija, vila u Užičkoj ulici, bila je stavljena na raspolaganje nekadašnjem premijeru MIrku Cvetkoviću, ali je on nikada nije koristio. Takođe, u medijima je ranije navođeno da je objekat na broju 38 u Užičkoj ulici u vlasništvu Skupštine Grada.

Mirko Cvetković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ovaj objekat se 2012. godine pominjao kao moguća rezidencija Tomislava Nikolića, nakon njegove pobede na predsedničkim izborima 2012. godine.

Međutim, poznato je da Nikolić i dalje živi u Užičkoj, ali u vili na broju 23 koja se nalazi dijagonalno od luksuznog imanja u vlasništvu firme Muhameda Alabara. Preko puta ove vile nalazi se ambasada Narodne Republike Kine.

Firma novog vlasnika vile u Užičkoj ranije dobila 100 hektara gradskog zemljišta

Foto: Printscreen Nova/Video

Javnost je po ko zna koji put ostala uskraćena za odgovor na pitanje – koliko je novca do sada stiglo iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za projekat „Beograd na vodi“.

Prema ugovoru, srpska strana dala je firmi „Eagle hills“ u vlasništvu Muhameda Alabara 100 hektara gradskog građevinskog zemljišta u zakup na 99 godina, ali bez naknade, u zamenu za 32 odsto vlasništva u zajedničkom preduzeću.

Tim ugovorom predviđena su zajednička ulaganja na lokaciji od oko 177 hektara gde je nekoliko stambenih zgrada i hotela, tržni centar i Kula „Beograd“ visoka 168 metara.

Muhamed Alabar, milijarder iz UAE, osnivač je i predsednik borda direktora kompanije Emar Propertis, jedne od najvećih građevinskih kompanija na svetu, sa godišnjim prihodom od 5,8 milijardi dolara i tržišnom vrednošću od blizu deset milijardi dolara.

Pomenuta kompanija poznata je po megaprojektima u kojima je učestvovala u Dubaiju. Igl Hils, koja je deo Emar Propertisa, osim u našem glavnom gradu gradi i u Bahreinu, Jordanu, Maroku i Emiratima.

*****