Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

"Mi krompir na veliko dajemo po 35 dinara, a u prodavnicama i na pijacama košta 70 ili 80. Država sve lepo priča i obećava seljaku, ali sve su to laži", ljut je Predo Mikelić iz Čačanskog sela Lipnica.

Porodica Milekić iz čačanskog sela Lipnica se bavi povrtarstvom. Oni su, pored kupusa i paprike imali na 6,5 hektara posejan krompir prošle godine. Imaju registrovano Poljoprivredno gazdinstvo, ali kažu da je slaba vajda od njihovog posla, jer su proizvedenu robu dali skoro za džabe.

„Cena krompira je ove godine otišla u nedogled, a mi smo bacali to povrće preprošle godine. Davali smo bad badava da neko dođe i uzme ga za Crveni krst ili za socijalno ugrožene kategorije. Mnogi ga i ne seju ove godine. Niko nas ne pita što su „podivljale“ cene goriva, đubriva. Džak je bio 1080, sada je od 2500, 2700, 3200 dinara. Preparati su poskupeli, a za sedam dana za oko 500 RSD, i skočiće još više“, kaže za Nova.rs Predo Milekić ističući da ne priča koliko koštaju supstrati.
Prema njegovim rečima, veliki problem im je uvoz krompira iz uvoza, što je, po njegovoj oceni sličan slučaj sa ostalim povrćem i voćem.

Prema njegovim rečima, cena nafte za poljoprivrednike je ograničena, a on mora dvadeset kilometara u jednom pravcu da pređe da napuni rezervoar od traktora. Tu će da bude opet muljaže, ocenjuje. Kako navodi, on uzima njive pod kiriju, ali mora da ih uvede u poljoprivredno gazdinstvo, pa onaj koji daje zemljište pod rentu, ukoliko je zaposlen, može da uzme kredit na ime proizvođača povrća.

„Ni ove se godine ništa ne zna. Da bismo nešto zaradili, mladi krompir, na veliko, bi trebalo bude 100 dinara, ali to se neće desiti“, ocenio je on. Milekić ponavlja da, bez obzira, na rast cene, seljaku će ostati najmanje.

„Svi vi koji živite u gradu vidite cene, ali ne znate da nama, koji se bavimo povrtarstvom na veliko skoro ništa ne ostaje. Tu su žuljevite ruke, gledanje u nebo da nas grad ne uništi, a o muci, obavezama da ne pričam“, zaključio je Milekić.

Prema rečima stručnjaka za povrtarstvo iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe Čačak, Borka Ivanovića, rast cene krompira u maloprodajama je uslovio uvoz, dok je kod poljoprivrednika koji se gaje proizvodnjom, ostala ista i iznosi oko 35 do 40 dinara.

„Prošle godine je bio slab rod kada je ovo povrće u pitanju. Verujem da je taj uvozni krompir skuplji, pa je zbog toga i cena skočila u prodavnicama. Možda marketi imaju uslov da nabavljaju njega jer je skuplji i kakva je njihova politika to niko ne zna. Moguće da imaju uslov da krompir nabavljaju iz drugih zemalja. Takođe i trgovinski lanci koriste situaciju na tržištu. Skočila je cena rada, struje, energenata pa, najverovatnije i tu ima razloga. Postoji opran, neopran krompir u marketima, mnogo je tu razloga o kojima možemo pričati“, zaključio je Ivanović za Nova.rs.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar