koronavirus u srbiji
Zoran Radovanović, epidemiolog / Foto: Screenshot N1

Epidemiološka služba u organizacionom smislu nije spremno dočekala koronu, tvrdi epidemiolog dr Zoran Radovanović, dok je advokatica Marina Mijatović, ekspertkinja za medicinsko pravo, uverena da građani od zdravstvenog sektora nisu dobijali pouzdane informacije.

Ne znamo kakvi su nam kapaciteti, koliko imamo lekara koji bi mogli da pruže pravu uslugu, ne znamo koliko ima kreveta, koliko ima lekova, koliko ima potrošnog materijala, kakvi su nam kapaciteti u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi i koji su to čuveni planovi A i B, objašnjava Mijatović.

U serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet, ona je naglasila da građani imaju puno pravo da sve to znaju, a da su država i oni koji su dužni da zaštite njihovo zdravlje obavezni da ih u ovoj situaciji potpuno informišu.

Mijatović, međutim, priznaje da ne postoji ni jedna država čiji su kapaciteti dovoljni da zbrinu sve pacijente obolele od korona virusa, ako se on bude širio ovim intenzitetom, ali napominje da i to građani moraju da znaju.

S druge strane, Radovanović ukazuje da je Srbija siromašna zemlja i da je zato važno da se ono što imamo organizuje na optimalan način.

„Ne moramo da imamo respiratore, ali maske i osnovni materijal, naočare i zaštitnu odeću smo mogli da imamo. U trenutku kada se tvrdilo da je sve u redu, mi to nismo imali, već smo tek naručivali“, predočio je Radovanović.

Kao loš primer organizovanja, on je u razgovoru sa novinarkom Tamarom Skrozza, pomenuo Italiju, gde jedan od glavnih razloga epidemije neposlušnost i nepoštovanje autoriteta, i povukao paralelu sa građanima Srbije.

U pozitivnom smislu, izdvojio je Island, gde su ljudi potpuno transparentno informisani, dok su oni zbrinuti u karantinu imali punu platu i zato se nisu skrivali i bežali.

Radovanović još ističe da je Island sputao lažne glasine i nosioce dezinformacija kojima nije bio omogućen pristup medijima.

Kada je u pitanju vakcina koju su nedavno najavljivali najviši državni funkcineri, Radovanović podseća da institut Torlak pravi samo tri vakcine koje se koriste još od njegovog rođenja i imaju višedecenijsku tradiciju.

„Vakcina protiv ove bolesti zasniva se na sasvim drugoj tehnologiji. To je kao da kažete: ‘Evo, sad ćemo mi u našoj kovačnici da iskujemo svemirski brod'“, ilustrovao je Radovanović.

U međuvremenu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbio je da bude testiran, iako je bio na međunarodnoj konferenciji kojoj je prisustvovalo i nekoliko inficiranih.

Zbog toga Mijatović naglašava da Srbija ima vrlo precizan zakon koji reguliše zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

„Po tom zakonu“, predočila je ona, „naša je obaveza, a dužnost je i državnih organa, da bude testiran svako kod koga postoji makar i jedan odsto mogućnosti zaraze“.

Mijatović skreće pažnju i na to da je ponašanje političara istovremeno i poruka građanima kako bi trebalo da se ponašaju.

Ta situacija nije iznenadila Radovanovića, koji smatra da ne postoji telo koje bi Vučića nateralo da i u regularnim okolnostima poštuje Ustav.

„Postoji pravilo koga svi treba da se pridržavamo. On je a priori odbacio tu mogućnost zato što, kao u ‘Životinjskoj farmi’, nismo svi isti“, zaključio je Radovanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram