Novi Sad prestonica kulture Foto: FoNet/NS 2022NSEPK V.Veličković

Društvo arhitekata Novog Sada (DANS) upozorilo je danas da je oštećen jedan od simbola glavnog grada Vojvodine, Crkva imena Marijinog, koju Novosađani zovu "Katedrala".

DANS je naveo da su na objektu koji se nalazi u strogom centru grada uočene pukotine na delovima tavanice, koja se dalje pružaju preko zidova, sve do vitražnih prozora.

Pozvali su nadležne institucije, građevinsku inspekciju i Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada da obiđu crkvu, sačine Izveštaj o oštećenjima i predlože mere sanacije i sprečavanje njenog daljeg propadanja.

„Na spoljašnjosti crkve takođe se mogu videti elementi koji su oštećeni, polomljeni, dotrajali, neodržavani. Posebno je horizontalni venac ispod vitražnih prozora, po obodu celog objekta, značajno oštećen i dalje propada. Kao strukovno udruženje, postavljamo pitanje da li su možda ova oštećenja na crkvi nastala kao posledica velikih radova na izgradnji podzemne garaže, koja je u neposrednoj blizini“, naveli su iz DANS-a.

Postavili su i pitanje da li će taj simbol Novog Sada i „velelepno zdanje uskoro doživeti svoju sanaciju i estetsku regeneraciju ili će ostati da odoleva zubu vremena i ostalim spoljnim uticajima koji je oštećuju“.

U centru Novog Sada trenutno se grade dve podzemne garaže, a stručna javnost je u više navrata upozorila da su zbog toga oštećeni objekti od kulturno-istorijjskog značaja, poput zgrade Skupštine Vojvodine, Tanurdžićeve palate i Katedrale.

Gradske vlasti planiraju da, pored te dve, u centru Novog Sada izgrade još dve podzemne garaže za automobile, uprkos upozorenjima stručne javnosti da centar grada treba učiniti nedostupnim za automobile, i opozicionih stranaka, koje su gradsku vlast optužile za „naprednjački rušilački pohod“ i tražili obustavljanje izgradnje podzemnih garaža.

Katedrala, odnosno Crkva imena Marijinog, jeste najveća crkva u Novom Sadu‚ a u sadašnjem obliku je izgrađena krajem 19. veka, u neogotskom stilu.

Crkveni toranj visok je 72 metra, crkva je dugačka 52, a široka 25 metara, ima četiri oltara a krov je od Žolnai keramike.

Iako je Novosađani nazivaju „Katedralom“, ona to nije jer je katedrala u sedištu biskupije, koje se nalazi u Subotici.

***

BONUS VIDEO: Deo novosadskih poštara u štrajku: Pred državu i menadžment saželi zahteve u tri tačke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar