Foto:Vladislav Mitić/Nova.rs

Vlada Srbije pooštrila je mere koje su donete u cilju sprečavanja širenja koronavirusa u Srbiji i zaštiti građana. Donete su nove mere, koje podrazumevaju zabranu okupljanja na javnim površinama, kretanja svih stanovnika u periodu od 17 časova do 5 časova ujutro narednog dana.

Parkovi, koji su poslednjih dana pre uvođenja oštrijih mera zbog epidemije koronavirusa bili prepuni, danas su avetinjski prazni širom prestonice.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Dok su juče još bili prepuni zbog lepog vremena danas su svi ograđeni žutim upozoravajućim trakama, a tamo gde je bilo moguće skinut je mobilni imobilijar, poput ljuljaški, klackalica, a na nekim, kao onim u centru izdata su upozorenja o zabrani korišćenja.

Sat pre nego što je na snagu stupio strožiji policijski čas, Beograd deluje avetinjski prazno, tu i tamo se na ulici može da vidi poneki prolaznik ili policijsko vozilo, da li zbog hladnog vremena ili su građani konačno odlučili posle ignorisanja države, da konačno usvoje preporuke, da bez preke potrebe ne izlaze.

Beograd 22.02.2020. Beogradske ulice pred policijski čas uveden od 17 sati vanredno stanje sled pandemije koronavirusa prazan grad, prazne ulice, prazno
Foto:Vladislav Mitić/Nova.rs

Takođe, na ulici se mogao videti i poneki vlasnik psa, koji je šetao svog ljubimca pre nego što stupi na snagu vanredno stanje.

Vlada Srbije na današnjoj sednici donela je odluku, a imajući u vidu potrebe građana da bude dozvoljeno izvođenje kućnih ljubimaca u šetnju i dok traje policijski čas i to u periodu od 20 do 21 čas, ali sa izvesnim ograničenjima koja se sastoje u sledećem:

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Građani mogu izvesti svoje kućne ljubimce u šetnju na maksimalno 20 minuta, šetnja sme da bude najviše 200 metara od zgrade u kojoj žive, odnosno prijavljenog prebivališta i zabranjene su šetnje u grupama.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs