Bratislav Simović Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Direktor JP "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak obećava rešenje za eksproprisanu zemlju žiteljima Pakovraća, a ne zna ni trasu auto-puta, ocenio je za Nova.rs Bratislav Simović iz neformalnog udruženja "Ne damo đedovinu".

Prema njegovim rečima, meštani duž trase Moravskog koridora (Preljine, Baluge i drugih sela) će započeti s blokadama jer im je ista šteta naneta.

„Mi smo sa žiteljima Pakovraća od samog starta u istoj borbi. Učestvovali smo u protestima, bili na pregovorima u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić“, objašnjava naš sagovornik.

On dalje navodi da su im data obećanja o poštovanju sudskih odluka o sumama za obeštećenje na osnovu procene veštaka. Međutim, u postupcima koji traju godinama stručnjaci su procenili da se radi o građevinskom, a ne poljoprivrednom zemljištu.

„Osnovni sud je u skladu sa veštačenjem donosio presude, ali se žalili ‘Putevi Srbije’ i ‘Koridori’ te su sada predmeti u nadležnosti Višeg suda u Čačku“, istakao je Simović.

Prema njegovoj oceni, državi se žuri da završi ove brze saobraćajnice.

„Ali i nama građanima je stalo da dobijemo adekvatne naknade za zemljište, a ne da čekamo još dugo vremena. Gradonačelnik Čačka Milun Todorović je pre nekoliko dana kazao da ovlašćeni sudski veštaci nisu izvršili realne procene, te da će se uvažiti samo ona koja su u skladu sa veštačenjem beigradskog Zavoda. Dakle, on je vrhovni sudija“, istakao je Simović.

On, ujedno, pita zašto se s meštanima Pakovraća sastaje Zoran Drobnjak, jer nije ovlašćen za pregovore.

„Nije u njegovoj nadležnosti da obećava jer preduzeće na čijem je čelu vodi sudski spor s meštanima Pakovraća“, naglasio je Simović.

Podseća i da su „Putevi Srbije“ zajedno s preduzećem „Koridori Srbije“ podneli žalbe na prvostepene presude Osnovnog suda, pa forma Drobnjakovog „dogovaranja“ ne ukazuje na dobre namere.

„Ne znam zašto ga šalju. Iz jednog ranijeg snimka vidimo da po njemu auto-put Preljina Požega ide preko Trbušana, Ovčar Banje, Caganja i sela čija imena on ne zna. Gledajući snimak i po Drobnjaku ova brza saobraćajnica nije trebalo da prođe ni kroz Pakovraće, a verujem da ima mapu u svom kabinetu „, zaključio je Simović.

Podsetimo, meštani Pakovraća su više od 20 dana blokirali izgradnju auto-puta Miloš Veliki, a juče je direktor JP „Putevi Srbije“ postigao dogovor o otkupu parcela za potrebe gradnje.

BONUS VIDEO Dve blokade.. „Šta nam rade…“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar