Stojan Drčelić Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Novine "Nova" bile su i strast i breme Stojana Drčelića, evo, do poslednjeg daha. Mesecima pre njihovog pokretanja vodio je, neumorno, bitku sa srpskim štamparijama, koje je, zajedno sa Veselinom Simonoviće, obilazio svakodnevno, moleći samo jedno: dozvolite nam da vam platimo da nam štampate novinu.

Tužna je, međutim, činjenica da niko nije  – makar na početku – imao hrabrosti da to uradi. Zato su prvi brojevi lista „Nova“ izašli odštampani u Osijeku. Drčelić je o toj okolnosti govorio ovako:

„Ovde je sve pod kontrolom vlasti. Ne ulazim u njihove motive. Ne možemo da kažemo da je neko pozvao iz vrha vlasti i naredio da se ne štampamo, ali, bilo da je to naredba ili jedan autentični strah koji ljudi imaju bojeći se revanšizma, to je tako. U svakom slučaju, to je opredelilo ljude da nas odbiju. To svedoči o vreme u kom živimo, o Srbiji. Ovo je XXI vek i stvarno je neverovatno da novine moraš da štampaš u inostranstvu. I to je stvarno jedna velika bruka – ali nije naša“, rekao je Drčelić.

Podsećamo, glavni urednik novina „Nova“ Stojan Drčelić preminuo je danas u Beogradu u svojoj 59. godini. Drčelić je bio deo tima portala Nova.rs od njegovog osnivanja u februaru 2020, gde je najpre obavljao funkciju urednika rubrike Hronika. Od osnivanja novina „Nova“ u junu 2021. godine bio je njen glavni i odgovorni urednik.

Prethodno, bio je novinar i urednik u brojnim beogradskim medijima: „Blicu“ i „Kuriru“, nedeljniku NIN, Nedeljniku, Frankfurtskim vestima…

Važio za jednog od najiskusnijih novinara sa bogatom karijerom urednika.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar