Foto:Privatna arhiva

Direktor instituta za javno zdravlje u Kragujevcu dr Dragan Vasiljević demantovao je pisanje pojedinih medija u kojima je Kragujevac označen kao potencijalna korona bomba. On za portal Nova.rs pojašnjava da je trenutna situacija prema broju zaraženih na dnevnom nivou stabilna i da, kako kaže, razmišlja da predloži ukidanje vanredne situacije.

Direktor Vasiljević navodi da senzacionalističko pisanje o žarištu u Kragujevcu nije utemeljeno na realnim podacima i da prema trenutnim brojkama, kako ističe, grad nije potencijalna „korona bomba“.

U četvrtak je kako navodi od 209 uzetih uzoraka, pozitivan rezultat bio kod troje Kragujevčana, a dan ranije samo jedan od 178 testiranih.

brzi test na koronu
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„To je ni manje ni više nego u drugim gradovima, u Srbiji. Svima je dovoljno da se desi jedan eksces i da krene po lošem. Inače, trenutno razmišljamo da predložimo i ukidanje vanredne situacije, jer je poslednjih dana manji broj novoinficiranih osoba“, kaže dr Vasiljević.

On je precizirao da veliki broj Kragujevčana koji se nalaze u samoizolaciji, nisu merilo za potencijalno žarište. Prema statističkim podacima sajta Covid 19 koji objavljuje podatke za celu Srbiju, u Kragujevcu je trenutno u izolaciji 214 građana, dok je u Beogradu samo 17.

„To što mi u Kragujevcu imamo preko 200 izolovanih je rezultat rada naše Službe za epidemiologiju, koja uspeva da ‘pohvata’ veliki broj kontakata koje nam prijave pozitivni građani“ objasnio je dr Vasiljević.
„Što se tiče izolacije u Beogradu, ne bih da komentarišem, jer ne znam detalje“, kratko je rekao.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

On je istakao da Institut od početka pandemije intenzivno radi na praćenju svih potencijalno inficiranih osoba i o tome redovno obaveštava javnost.

„Čim stignu rezultati iz prve i druge smene Kovid laboratorije ‘Kraguj’ , istog momenta ekipa sa Epidemiologije kreće da zove pozitivne i da detaljno traži i ispituje njihove kontakte koje su imali. Onda sledi celodnevno telefonsko pozivanje tih osoba, tj njihovih kontakata, razgovori i objašnjavanje šta treba da rade i kako da se ponašaju, da se ne bi virus širio dalje.

Mi smo tu stavili akcenat i to maksimalno forsiramo, jer upravo je to bitna karika u sprečavanju širenja epidemije- presecanje daljih kontakata“ precizirao je on.

Zbog ovakvog načina rada je, kako ističe, „ponosan na stručnjake Kovid laboratorije i ekipu sa Epidemiologije“:

„Svi oni svakodnevno, disciplinovano, profesionalno i savesno rade svoj posao koji je ispunjen ogromnim stresovima i nadljudskim naporima, koji već dugo traje i pitanje je koliko će još trajati.

Problema ima svaki dan, ali te probleme rešavamo u hodu uz pomoć drugih stručnjaka u Institutu, kao što su informatičari, specijalisti higijene, sanitarne hemije, mikrobiologije, socijalne medicine, promocija zdravlja, tehnička služba, uz odličnu logistiku pravno- ekonomske službe, javnih nabavki, marketinga, službe za sistem kvaliteta, itd… što zaista čini sveukupno jedan odličan timski rad“, zaključio je dr Vasiljević.

Podsetimo, u Kragujevcu je zbog povećanog broja zaraženih koje je usledilo posle ukidanja vanrednog stanja, 27. juna proglašena vanredna situacija koja je još na snazi. Od početka pandemije koronavirusa u Kragujevcu su do sada registrovane ukupno 1.984 osobe.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar