Da li smo konačno pronašli lek za koronu i da li je moguće da je to jeftin i svima dostupan lek deksametazon, kako se navodi u rezultatima istraživanja Univerziteta Oksford, pitanje je na koje je u emisiji "Probudi se" odgovorio dr Janko Samardžić, specijalista kliničke farmakologije u Institutu za farmakologiju i predavač na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Istraživanja naučnika sa Okforda pokazala su da deksametazon smanjuje smrtnost kod pacijenata na respiratorima, što je navelo svetske medije da pišu o njemu kao o novom leku protiv korone.

Dr Janko Samardžić, međutim, upozorava da je prerano, preuranjeno i netačno reći da deksametazon može da leči koronu.

„On ima širok spektar primene, ali u slučaju zaraženih koronavirusom on ublažava kliničku sliku, i to kod onih pacijenata koji su životno ugroženi, i na mehaničkoj ventilaciji“, objasnio je dr Samardžić.

Podsetio je da deksametazon nije prvi kortikosteroid uključen u protokole lečenja za najteže oblike Kovid 19.

„Za njega takođe važi pravilo da ga nikako ne treba uzimati na svoju ruku, ni ovaj ni druge lekove. Ovakvi lekovi se primenjuju uz savet i na recept lekara, moraju da se primenjuju mere kako bi se umanjili neželjeni efekti“, savetuje dr Samardžić.

On je ocenio da su domaći epidemiolozi uradili značajan i dobar posao kada je reč o epidemiji koronavirusa u Srbiji, kao i da je i donošenje i ublažavanje mera sprovedeno u skladu sa konsenzusom stručne i naučne javnosti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare