Cacak Aleksandar Radojevic
Aleksandar Radojević Foto:Privatna arhiva

Bezbednost saobraćaja kao da više nikoga od nadležnih u našoj zemlji ne interesuje. Da li su u pitanju neki viši interesi, izgradnja auto-puteva, nečije bogaćenje, međutim, cena koju građani plaćaju nisu samo milioni evra iz raznih budžeta koji se prelivaju u džepove pojedinaca, nego i životi ljudi.

Stradanje pešaka na Ibarskoj magistrali koja preseca Preljinu kod Čačka, traje predugo i plaća se preskupo, jer se meri  izgubljenim ljudskim životima i invaliditetom preživelih, kaže dr Aleksandar Radojević koji je i predsednik te Mesne zajednice.

Zbog toga se obratio otvorenim pismom nadležnim državnim institucijama u kome navodi da želi da obavesti nadležne državne institucije: MUP Srbije i Policijsku upravu u Čačku, Ministarstvo saobraćaja, JP „Putevi Srbije“, Grad Čačak i gradonačelnika kao i javnost o ogromnom opterećenju Ibarske magistrale, o prevelikom broju vozila na deonici  kroz Preljinu, koja je suštinski centralna ulica tog mesta koje deli na dva dela, uzajamno zavisna jedan od drugog.

Cacak ibarska magistrala
Ibarska magistrala Foto:Miloš Lukić

„Brojčani podaci sa naplatne rampe auto-puta u Preljini svedoče da je u petak 13, avgusta ove godine zabeleženo  9.188 ulazaka na auto-put Miloš Veliki i 9.825 izlazaka sa auto-puta. Sva ta vozila prošla su Ibarskom magistralom kroz Preljinu u jednom ili drugom pravcu. Oko četvrtine tog broja treba dodati na ukupan zbir vozila koja saobraćaju Ibarskom magistralom kroz Preljinu, a ta četvrtina su vozila koja su se kretala u lokalu ili pravcem Kraljevo – Preljina – Gornji Milanovac ili pravcem Preljina – Požega“, kaže dr Radojević.

U subotu  14.08.2021. ušlo je na auto-put  10.058, a izašlo 9.362 vozila, pa kad tome dodamo saobraćaj u lokalu i na pravcima Gornji Milanovac – Preljina – Kraljevo ili  Požega, dobijamo ukupan broj oko 43.433 vozila koja su prošla Ibarskom magistralom po sred Preljine, istakao je on.

Cacak ibarska magistrala
Ibarska magistrala Foto:Miloš Lukić

Dakle, ukupno je za dva dana, samo sa autoputa  Miloš Veliki, kroz centar naselja Preljina, prošlo 38.433 vozila. Na tu cifru, treba dodati još oko pet hiljada vozila lokalnog saobraćaja i saobraćaja na gore pomenutim lokalnim pravcima, precizirao je Radojević.

„Sa pretpostavkom da je intezitet saobraćaja svakako veći tokom jeseni i proleća, ispada da kroz sam centar Preljine kuda pešaci nemaju nijedan metar izgrađenog trotoara, pešačke ili biciklističke staze, a imaju svakodnevnu potrebu da se kreću, deca da idu i da se vraćaju iz škole, odrasli da odu u ambulantu, apoteku, prodavnicu, poštu, na posao … svake 2-4 sekunde prolazi  vozilo“, naglasio je Radojević.

„Ako se poslužimo brojkama o prometu vozila u dva posmatrana dana dobijamo da je oko 43.433 vozila prošlo Ibarskom magistralom kroz Preljinu“, naglašava dr Radojević. Što se tiče opterećenja  magistrale koje je u vremenu  od 07 do 19 sati  neuporedivo veće, jer se tada odvija najveći promet saobraćaja i vozila i pešaka, pa kroz proračun dobijamo da na svakih 1,99 sekundi prođe jedno vozilo, kaže on.

Cacak tabela
Foto:Privatna arhiva

Prema njegovoj oceni, kako god računali, 2 do 4 sekundi  između dva vozila u dva smera istog pravca je neodrživ režim saobraćaja za sve učesnike, a naročito za pešake koji su sa 32 izgubljena života, od kojih je šestoro dece, platili svojevrstan „danak u krvi“.

„U nadi da ćete svi, obavešteni putem ovog dopisa ili preko medija, a svako u svom domenu, doprineti kvalitetnom i trajnom rešenju ovog problema, ja vam se zahvaljujem u svoje i u ime MZ Preljina i svih „korisnika“ magistrale, a ulice“, istakao je on.

Ovde nisu, kako je napomenuo,  pobrojani  oni koji su stradali u automobilima, kamionima, traktorima …… ili u samo jednom  autobusu , njih osmoro u sudaru sa kamionom 1997. godine i mnogih drugih nesreća koje  su  se  dogodile  u Preljini  na Ibarskoj magistrali sa teškim posledicama, trajnim invaliditetom ili smrtnim ishodom. Ostali udesi, a koji nisu u sećanju nas nekoliko stanovnika Preljine, koji su sastavili ovaj tragični spisak, nisu manje važni od pobrojanih, a nadamio se, da neko od nadležnih  državnih  organa  poseduje kompletne podatke, izrazio je očekivanje dr Radojević.

Kada se dodaju svi stradali, ovaj tragični bilans će biti, najmanje dva puta veći , ocenjuje u pismu upućenom nadležnim institucijama.

„Molimo, u ime svih učesnika u saobraćaju u Preljini, da se u svetlu svih tih tragičnih činjenica, hitno nađe najbolje rešenje za bezbednost svih učesnika u saobraćaju,  jer  su pobrojane  tragedije rasute celom dužinom magistrale kroz Preljinu  –  od Prislonice do Baluge, a ne samo u najužem centru kod žute pasarele“, apelovao je on.

Naročito je važna bezbednost dece pešaka, učenika OŠ „Preljina“ i predškolaca, kao i starih i bolesnih, zaključio je u pismu dr Aleksandar Radojević, koji je, ujedno, i predsednik Gradskog odbora Narodne stranke u Čačku.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar