Foto: NOVA S

Kada će mere biti ukinute, hoće li se mere vraćati , to su pitanja, koja bi svi građani Srbije želeli da postave Predragu Konu, epidemiologu, članu kriznog štaba, koji je danas bio gost emisije "Među nama".

Na pitanje voditeljeke Radmile Đurić kako se oseća povodom odluke koja je donesena o skraćenju policijskog časa, dr Kon je rekao:

„Kako se osećam, pa ne osećam se sasvim dobro. Kompromis je napravljen i nadam se da će ipak doneti dobro. Imamo sreću, za neke će misliti da je to dobra okolnost što će biti kiše, inače se virus u vlažnom vremenu teže prenosi, tako da se nadam da neće biti nekih problema zbog toga što smo odustali“

Kad kažete kompromis, znate kako to meni izgleda, kao određena vrsta trgovine. Dakle mi ćemo ovo, a vi ćete ovo, pa će biti dobro za sve, ili mi mislimo da je ovo taj poslednji vikend, jer vidimo i sad ove podatke, koje ste danas objavili , nama se čini da je broj zaraženih nešto malo veći nego jučerašnji dan, da imamo isti broj na žalost preminulih i da ne vidimo znatno veći broj testiranih, koji jeste gledajući ispod pet posto. Kako to izgleda i s kim vi to pregovarate, ko donosi odluku  o tome, ako nije doktor Kon.

„U ovom slučaju konkretno, je isfabrikovan taj neki sukob mišljenja, Mi praktično imamo jednog člana koji drugačije misli, znači u okviru lekarskog tima, koji smatra da ne treba više. Između sebe smo se odvojili kao grupa epidemiologa, to je jednostavno tako. Ja ne mogu da pričam nešto što nije bilo. Dakle, mi nemamo nikakv, sukob prema ekonomskom delu ovog kriznog štaba, niti uopšte postoje, ni se može da govori o sukobima. Ovde se radi o razmenama mišljenja , o nalaženjima konsenzusom rešenja. Ja lično mislim da je isfabrikovan sukob, zato što postoji takav neki pritisak javnosti  da sve to treba pustiti da sam se jako zabrinuo. Tamo ću ja prestati sutra zabrinutost, da neko ne pomisli da mi je to neko teško opterećenje. Zabrinut sam jer je potupuno prestala briga za starije, za koje se navodno svi borimo, jer ideja ovog koje smo predstavili tokom ovog produženog, sad je to besmisleno pričati , da se potpuno relaksira za starije od 65 godina da mogu da izađu  kad god hoće i koliko hoće.

To je neka generalna proba za nešto što bi trebalo da se desi?

„Tako je, da se počene malo kasnije da se uvode u život „, rekao je Kon.

O čemu je još govorio epidemiolog i član Republičkog kriznog štaba Predrag Kon pogledajte u emisiji:

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare